Hlavní obsah

Testování ve firmách může pokračovat, potvrdil správní soud

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejvyšší správní soud rozhodl, že povinné testování ve firmách může pokračovat, neznamená zásah do lidské důstojnosti. Na povinné testování si stěžoval dělník firmy na automobilové díly.

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh na zrušení opatření Ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Povinnost podrobit se testování podle soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah. Výtěr z nosní dutiny, který je nejvíce invazivní formou antigenního testování, neznamená takový zásah do integrity nebo lidské důstojnosti, aby kvůli tomu bylo nutné rezignovat na testování zaměstnanců, uvedl NSS.

Návrh na zrušení opatření podal dělník Tomáš Sawkiw, jenž pracuje ve výrobě autodílů ve firmě Faurecia Automotive. K soudu osobně nepřišel, zastupoval ho advokát Norbert Naxera. Sawkiw podle veřejně dostupných informací na svém facebookovém profilu pravidelně sdílí různé fake news a dezinformace, například o plánu na vyvolání pandemie a očkování, o tom, že pandemii řídí Bill Gates, nebo mnohokrát vyvrácený hoax o lékařce z Příbrami, podle níž se falšují lékařské zprávy pacientů s covidem.

V jednací síni dnes nebyli ani zástupci Ministerstva zdravotnictví, písemně opatření hájili.

Naxera uvedl, že testování je zdravotní úkon, se kterým musí lidé souhlasit. Zaměstnanci ve firmách ale v případě odepření testu podle Naxery dostávají vytýkací dopisy a hrozí jim výpověď. Jde o nezákonný útisk občanů, uvedl Naxera na adresu ministerského opatření. Zpochybňoval také smysl a efekt testování.

Podle informací, které prý dělník obdržel v zaměstnání, bude odmítnutí testu ve firmě nebo nedoložení vlastního negativního testu bráno jako překážka v práci na straně zaměstnance bez nároku na mzdu. Dělník to pokládal za nepřípustný zásah do svých občanských práv.

Reklama

Doporučované