Hlavní obsah

Testy zdarma díky razítku od lékaře. Jen tak někdo nepochodí, varují

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jednou z možností, jak si zajistit bezplatné testování i po 1. září, je doklad od lékaře. Musí potvrdit, že se pacient nemůže nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Oslovení lékaři upozorňují, že potvrzení dají jen vážně nemocným.

Článek

Od prvního září přestanou pojišťovny proplácet testy nenaočkovaným. V praxi si tedy kdokoliv starší osmnácti let za test na přítomnost koronaviru bude muset zaplatit plnou sumu, jinak se na kulturní, sportovní a jiné akce nedostane a v hospodě mu hrozí pokuta v případě kontroly hygieniků.

Výjimku dostanou pacienti s potvrzením, že se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Doklad mohou vydávat lékaři. Seznam Zprávy jich proto několik oslovily s otázkou, zda už podobné potvrzení vydali, případně komu v tomto směru vyhoví.

Vojtěch Mucha, místopředseda Asociace mladých praktiků, se zatím s vystavováním takové zprávy ve své ordinaci nesetkal. „Těch vyslovených kontraindikací je velmi málo. Třeba alergii na vakcínu je v případě nových mRNA vakcín těžké splnit,“ uvádí Mucha pro Seznam Zprávy.

Mezi zdravotní komplikace, které znemožňují případné očkování proti covidu-19, mohou patřit například silné alergie na předchozí očkování, onkologická léčba nebo autoimunitní onemocnění. Důvodem ale může být i probíhající onemocnění. Mucha by ale v tom případě vystavoval jen dočasnou zprávu.

„V případě horečnatého onemocnění nebo třeba covidu-19 je opravdu nutné počkat, tam bych s tím problém neměl,“ míní mladý praktik s ordinací v Praze.

Nádorové onemocnění nebo sklerodermie

V jiné pražské ordinaci už dvě pacientky potvrzení, že se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, obdržely. „Potvrzení, že nedoporučuji očkování, jsem dala jedné onkologické pacientce a pacientce se sklerodermií, což je velmi vzácná choroba,“ popisuje praktická lékařka Lucie Jordáková.

První chtěla dokument do lázní, druhá pak už počítala s tím, že bude nutné do budoucna testy hradit ze svého, nebo si právě takové potvrzení zajistit. Jordáková ale očekává, že ho vystaví jen minimu svých pacientů. Půjde patrně jen o velmi vážné případy.

Vláda dokument k úhradám testování přijala ve čtvrtek. Ministerstvo zdravotnictví ale mimořádné opatření zatím nevydalo. Podle schválené úpravy by výjimka platila nejen pro pacienty se zásadními zdravotními komplikacemi, ale i nezletilé a lidi, kteří jsou po první dávce očkování, ale na druhou teprve čekají. Všechny tyto skupiny budou mít od 1. září nárok na jeden antigenní test zdarma týdně a dva PCR testy měsíčně. Detailně o opatření jsme psali zde.

Ostatní si testy budou muset hradit ze svého. PCR test vyjde na 614 korun a k tomu ještě 200 korun za odběr. Antigenní test bude levnější. Maximálně si za něj odběrové místo může říct 201 korun.

Zkonzultujeme to se specialisty

Ve snaze ušetřit se tak někteří lidé mohou domáhat potvrzení od lékaře, že k neočkování mají pádné důvody. Někteří praktičtí lékaři se chtějí spolehnout na názor specialistů. A teprve potom vydat potvrzení, že pacientovi můžou v případě očkování proti covidu-19 hrozit vážné komplikace.

„Zatím jsem se nestřetla s případem, že by někdo po nás chtěl takové potvrzení. Normálně testujeme i očkujeme bez problémů,“ říká praktická lékařka z Třeboně Jana Tichá. Pokud by ale někdo s takovou žádostí přijel, vyhověla by.

„Samozřejmě, muselo by to být odůvodněné. Třeba při probíhající onkologické léčbě nemůžeme očkovat. Kolik týdnů po skončení můžeme očkovat, to se vždy domlouvám s onkologem. Onkolog někdy ale sám zavolá, abychom pacienta naočkovali, protože by pro něho covid mohl být nebezpečný a další léčba je plánovaná až třeba za půl roku,“ líčí Tichá.

Na specialisty v oboru se bude spoléhat i Zuzana Pocáková z Hradce Králové. „Pro takové potvrzení je posílám za specialisty – hematologem, onkologem nebo pneumologem. Takové razítko má poté větší váhu než praktického lékaře. Je lepší mít potvrzení z pracoviště, na kterém se léčí na akutní diagnózu,“ řekla pro Seznam Zprávy praktička Pocáková.

Odpůrci nemají šanci na bezplatný test

Všichni oslovení lékaři se pak shodli, že pokud by potvrzení žádal někdo, kdo k tomu nemá oprávněný důvod, nepochodí. „Já jim vysvětlím, že taková žádost nemá hlavu ani patu a že jim to nevystavím. A druhá věc je, že do podvodu nejdeme,“ říká královéhradecká lékařka Pocáková s tím, že ona je zastánkyní očkovaní.

„Každý má právo na svůj názor, ale poté za svůj názor musí nést i odpovědnost,“ doplňuje ji Tichá z Třeboně. Lékařka uvádí, že respektuje jiný názor, ale nemůže vystavit potvrzení na něco, co neexistuje.

„Lidé jsou dospělí a každý rozhoduje o svém zdraví sám. Pokud má stát nějaké platné předpisy, budou se muset smířit s tím, že si to budou muset platit. Ale falešné potvrzení je podvod a trestný čín,“ uvedla Tichá.

Místopředseda mladých praktiků Vojtěch Mucha takové odpůrce očkování odmítne taktéž. „Jistě budou existovat někteří lékaři s ‚jiným názorem‘, ale já potvrzení nevystavím. Kamkoliv dávám své razítko a podpis, vystavuju svůj názor a přesvědčení,“ uvádí Mucha.

Zároveň připouští, že pokud někteří lékaři na podvodné potvrzení přistoupí, těžko se bude pochybení dokazovat. „Vždy se dá vymyslet nějaká kontraindikace. Nicméně pokud by se to prokázalo, je to typický podnět pro Českou lékařskou komoru,“ vysvětluje mladý praktik z Prahy.

Česká lékařská komora má následně několik možností, jak se vypořádat s takovým lékařem. „ČLK může napomenout, udělit pokutu a také sebrat lékařskou licenci, což je následně konečná pro vykonávání lékařské činnosti v Česku,“ dodal Mucha.

Reklama

Doporučované