Hlavní obsah

Testy zdarma jen pro děti pod palbou kritiky. „Česko ztratí přehled o epidemii“

Foto: SZ Michal Šula

Testování na covid-19. Ilustrační foto.

Reklama

Bezplatné testy na covid-19 budou mít od září už jen děti a lidé s potvrzením od lékaře, že se nemohou očkovat. Opozice i zástupkyně ombudsmana nové rozhodnutí vlády přijaly s rozpaky. Piráti chtějí verdikt kabinetu ještě zlomit.

Článek

Vláda na dnešním mimořádném zasedání rozhodla, že po 1. září bude stát hradit testy proti covidu-19 dětem a lidem s lékařským potvrzením o tom, že se nemohou očkovat. Za testování nebudou platit ani rodiče školáků. Původně se mělo testování zdarma zrušit i pro děti.

Vláda tak částečně ustoupila kritice opozice a také zástupkyně ombudsmana. Jejich očekávání ale zdaleka nenaplnila.

„Gratuluji Monice Šimůnkové (zástupkyně ombudsmana, pozn. redakce), vláda zřejmě na její popud bude hradit testy mladým do 18 let, i když to tak ještě dnes ráno nevypadalo,“ reagovala hned na Twitteru senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL).

Šimůnková si však úplně nemyslí, že je gratulace namístě. Stále si stojí za tím, že by se testy měly hradit studentům až do 26 let. „Myslím, že nezaopatření studenti měli být vzati v potaz také. Kde na testování mají brát peníze, od rodičů či si přivydělávat při studiu?“ zareagovala pro Seznam Zprávy na výsledek jednání vlády.

Za to, že vláda výtky alespoň částečně vyslyšela, je ráda předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která už dříve označovala plošné zrušení proplácení testů za špatné. Dnešní rozhodnutí však podle ní neřeší hlavní problém: stále nízkou proočkovanost.

„Je zároveň nutné řešit opadající zájem o očkování. Proočkovanost stále není taková, abychom mohli byt klidní. A u dětí obzvlášť,“ uvedla.

Její slova potvrzuje i poslanec ODS Martin Kupka: „Vláda by se měla snažit získat pro očkování co nejvíce lidí. Je to jediná cesta ven z pandemie a potvrzuje se to všude na světě.“

Koho naopak dnešní jednání vlády příliš nepotěšilo, jsou Piráti, rovněž zastánci dalšího proplácení testování z veřejného zdravotního pojištění. A to alespoň do konce září, které podle nich bude zlomové.

„Přicházíme tím o indikátor situace v září, což je období, kdy se to loni začalo rapidně zhoršovat. Nebudeme mít meziroční srovnání. Je to takové oslepení před volbami, kdy si budeme hrát na to, že se situace nehorší,“ vysvětlil pirátský odborník na zdravotnictví Josef Pavlovič.

Na vládu tak budou chtít tlačit, aby rozhodnutí přehodnotila a testy proplácela všem ještě alespoň v září. „Čeká nás ještě několik mimořádných schůzí, kde se to budeme snažit otevřít,“ dodal.

Rozhodnutí nepotěšilo ani soukromý sektor, kterého se rovněž dotkne – tedy podnikatelů, pro jejichž služby musí být lidé očkovaní nebo negativně otestovaní.

„Bojíme se toho,“ řekl šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Pokud stát uvalí na provozovatele a jejich zákazníky nějakou povinnost, tak by měl také možnost testování zajistit prostřednictvím pojišťoven. Podle průzkumu, který jsme si nechali udělat, je pro 60 % našich zákazníků povinné testování určitou bariérou. A pokud za něj navíc budou muset platit, tak je to špatné. Chceme alespoň možnost provádění samotestů přímo na místě.“

„Samotesty ale nejsou samospásné,“ říká předseda Asociace bazénů a saun Pavel Košnar. „Zase nás to připraví o 10 až 15 % návštěvnosti,“ odhaduje. „Samotesty také něco stojí. Jeden je řekněme za 70 korun, velké balení vyjde třeba na 25 až 40 korun. Když přijde do bazénu celá rodina, zase je to bude stát 200 korun navíc ke vstupnému. Pokud jim vůbec provozovatel bude schopen samotesty nabídnout, musí je připočíst k ceně vstupného.“

Reklama

Doporučované