Hlavní obsah

Tip na výlet: Údolí děsu

Kodská jeskyně.

Reklama

aktualizováno •

Výlet přes kaskádu jezírek v lese až k Údolí děsu plného malebných chaloupek a obřích skal. Letní tip Ondřeje Koutníka, redaktora domácí redakce.

Článek

Vypravte se kousek od Berouna do oázy nejen pro trampy, do osady Koda. Pokud se jí vydáte podél Kodského potoka do dalšího údolíčka, dorazíte do trampské osady Údolí děsu. Je unikátní, vznikla již kolem roku 1920, což ji řadí k nejstarším u nás.

Koda byla a je součástí obce Tetín, ale dodnes je s okolím spojena jen úzkými lesními cestami. Leží uprostřed stejnojmenné přírodní rezervace, kde se nachází hned několik údolí se stepními a hájními porosty. V Údolí děsu roste řada vzácných rostlin jako koniklec či kavyl peřitý. V rezervaci nově hnízdí i čáp černý.

Co vás bude bavit určitě, jsou jeskyně ve svazích, známé díky mnoha archeologickým nálezům.

Jak uvádí na svých stránkách obecní úřad v Tetíně: „V jeskyni Martina v Kodském polesí byla nalezena pravěká a novověká osídlení. Dále v Sysifově propasti na severovýchodním úpatí Tobolského vrchu byly nalezeny lidské pozůstatky z mladší doby bronzové. Další lidské pozůstatky nebo jiné nálezy byly nalezeny i v jiných místech, např. v jeskyni Uzávěrové, Koda, Ve stráni nebo na Tobolském vrchu.“

Auto necháváme v Tetíně. Po modré se vydáváme přes Kodské polesí ke Kodské kaskádě - kaskádě jezírek v lese. Procházíme Údolím děsu plného malebných chaloupek a obřích skal. Lesními pěšinami se vracíme po zelené zpět do Tetína. Okruh má zhruba 11 kilometrů. V Tetíně nezapomeneme na zříceninu a úchvatnou vyhlídku na řeku Berounku.

Reklama

Doporučované