Hlavní obsah

Ticho politických špiček za Palacha. Jediný projev k 50. výročí pronesl šéf Senátu Kubera

Jak památku Jana Palacha uctili nejvyšší ústavní činitelé?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi si ve středu 16. ledna připomněli 50 let od sebeupálení Jana Palacha. Ve stovce měst po celé zemi se konaly pietní akce. Většina politických špiček ale žádnou vzpomínku nepřidala. Výjimkou je předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Článek

„Svoboda není zadarmo, ani dnes ji nemáme trvale garantovanou. Každý den přicházíme o malý kousek, takže si toho ani nevšimneme. Svoboda se nedá koupit ve slevě. Hned po životě je nejdražší věcí, kterou máme. A to je odkaz, který nám tu Jan zanechal,” řekl Kubera u Palachova pomníku u Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Bylo to jediné veřejné vystoupení jednoho ze čtyř nejvyšší postavených ústavních činitelů k hrdinskému činu studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Doplnil ho ještě místopředseda horní komory Jiří Růžička, který promluvil v Mělníku, kde Jan Palach maturoval.

Prezident Miloš Zeman se podle mluvčího chystá poslat věnec. Kam ale květiny se stuhou v národních barvách v den Palachovy smrti zamíří, odmítl Jiří Ovčáček Seznamu upřesnit. „V pravý čas sdělíme,” napsal jen v SMS zprávě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je v těchto dnech na pracovní cestě v Asii. Piet se proto zúčastnit nemůže. Na rozdíl od jiných příležitostí však zatím ani netweetoval. Prý z protokolárních důvodů. Předseda vlády ale poslal dvě květiny. Jednu k Filozofické fakultě UK, druhou k pomníku na Václavském náměstí. Tam ji ale někdo přikryl kritickým vzkazem.

„Jan Palach chtěl konec cenzury a propagandy. Andrej Babiš si koupil média, aby mu sloužila, a ta, která si koupit nemůže, soustavně pošpiňuje a zastrašuje,” píše se na jednom listu papíru.

S malým zpožděním se k pietám připojuje předseda poslanců Radek Vondráček (ANO). Spolu se svým kanadským protějškem Geoffem Reganem se v pátek dopoledne Palachovi poklonil v prostorách Karolina. Právě tam má Jan Palach nově pamětní dlaždici. Oba politici pak vystoupili na přednášce na univerzitní půdě a připomenou si československý exil po roce 1968.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima o Palachově pamětní dlaždici.Video: Seznam Zprávy

Ministerstva bez černých vlajek i fotek

Pietní místa nevznikla ani na státních úřadech. Vlajky na půl žerdi ani fotografie s černou páskou nejsou ani na Úřadu vlády, ani na ministerstvu školství, ani na ministerstvu spravedlnosti nebo vnitra.

Politici se k Palachovi nehlásili ani v roce 1969. Jeho pohřbu se 25. ledna zúčastnil jen ministr školství, který byl tehdy ve funkci jen několik dní.

Reklama

Doporučované