Hlavní obsah

Tiki-Taka verze 2.0? Xaviho a spol. čeká v Barceloně spíš řehole

Foto: Profimedia.cz

Prezident klubu Joan Laporta (vlevo) a Xavi (vpravo) během představení nového kouče Barcelony na Camp Nou.

Reklama

Ronald Koeman na lavičce Barcelony po dlouhém trápení definitivně skončil. Katalánský velkoklub vítá nového trenéra a starou legendu – fenomenálního Xaviho. Ten má za cíl nastolit řád a vrátit svůj klub na fotbalový piedestal.

Článek

Jakmile byl trenérský osud Koemana na lavičce Barcelony zpečetěn, uvolnila se pozice, po které by za normálních okolností pošilhávaly desítky, možná i stovky nejlepších trenérů světa. Vždyť jeden z historicky nejúspěšnějších fotbalových klubů představuje pro miliony fanoušků tu pravou životní lásku.

Heslo „Víc než klub“ mluví samo za sebe. Pro aktivní fotbalisty tradičně symbolizuje barcelonské angažmá vrchol kariéry. Dlouhá léta také s trochou nadsázky platilo, že trénovat Barcelonu přinese šťastlivcům na její lavičce záplavu úspěchů a přitom se ani moc nenadřou.

Bývávalo. Realita roku 2021 v barcelonském pojetí je plná chaosu a nekompromisně vyvrací staré pořádky.

Pro Xaviho, nově příchozího kouče, současná Barcelona představuje spíš jakousi nepřehlednou změť problémů, které si leckdy vyžadují zcela protichůdná řešení. Posadit se dnes za kormidlo kosmické červenomodré lodi vyžaduje kromě prvotřídních manažerských schopností i vrchovatou porci osobní statečnosti, protože všemožné kontrolky poplašně blikají. Není vůbec zřejmé, kudy z maléru ven.

Potopa na Camp Nou

Dnešní Barcelona má s tou slavnou partou kolem Messiho společný snad jen název, stadion, fanoušky a historii. Nastaly horší časy. A to jak finančně, personálně i pokud jde o perspektivu někdejší katalánské pýchy.

Poslední sezony se katalánský velkoklub neomylně řítil do prohlubující se finanční propasti, do které nakonec i zákonitě zahučel. Ekonomická krize eskalovala v posledním letním přestupovém období.

Klub v létě přišel primárně vinou neúnosné dluhové zátěže (odhadované ve výši 1,35 miliardy eur) o svůj největší klenot – Lionela Messiho. Stalo se tak něco, co bylo do té doby naprosto nemyslitelné. Všeobecně se počítalo s tím, že hvězdný Argentinec svou kariéru dohraje v klubu, se kterým byl na dnešní poměry naprosto unikátně spjatý. Jenže to by v Barceloně museli výrazně lépe hospodařit.

Pokud by vás zajímalo, jak se Barcelona do svých finančních problémů dostala, kolik si vydělával Messi a proč mají ve španělském fotbale nejpřísnější finanční politiku na kontinentu, klikněte zde.

„Výsledky jsou opravdu špatné. Musíme změnit hodně věcí. Abychom byli konkurenceschopní, potřebujeme řád. Potřebujeme si stanovit pevná pravidla, kterými se budeme všichni řídit,“ prohlásil střízlivě Xavi.

Klubová legenda to vystihla přesně. Barcelona se trápí na všech frontách. Herně i výsledkově. V Lize mistrů jí naložili třígólové příděly nejprve borci z Bayernu Mnichov, poté i z Benfiky Lisabon. Barceloně tak v evropských pohárech reálně hrozí, že by se poprvé v historii sesunula do Evropské ligy, tedy kvalitativně o patro níže. Pro kdysi pravidelného aspiranta na titul v Lize mistrů krutá realita.

V domácí La Lize to není o nic lepší. Devátí Katalánci ztrácí na vedoucí Real Sociedad 11 bodů, o bod méně na druhý Real Madrid, který je v říjnovém El Clásicu na Camp Nou porazil 2:1. A co víc, na 18. Elche, tedy mužstvo na prvním sestupovém místě, drží Xaviho celek náskok pouhých 6 bodů.

„S takovými výsledky Koeman už nemohl pokračovat ve funkci. Situace byla neudržitelná. Naše cíle pro sezonu zní stále stejně: vyhrát Ligu mistrů, La Ligu a španělský pohár,“ řekl sebevědomě (pro mnohé zbytečně naivně) Joan Laporta, klubový prezident.

Podle pragmatického Laporty v Barceloně neexistují ročníky, v nichž by klub své výsledky obětoval jakési přestavbě kádru. Ale právě ona přestavba je něčím, co Barcelona potřebuje ze všeho nejvíce a co v řádném rozsahu, který si takový proces vyžaduje, rozhodně nezabere jednu jedinou sezonu.

Xavi je zpět. Ať žije král!

Barcelona už dávno není tím fotbalovým parním válcem, který své soupeře bez ohledu na jejich taktiku a kvalitu demoloval týden co týden. ​​„Barcelonský styl nebyl dočista ztracen, ale oslabil. Pro nás je naše klubové DNA naprosto esenciální. Chceme ho náležitě oživit,“ tvrdil Laporta.

A právě proto do kabiny nastoupí generál Xavi, symbol barcelonské herní dominance a nezaměnitelného stylu „Tiki-Taka“, tedy kombinačního systému, díky němuž katalánští pod Pepem Guardiolou drtili fotbalový svět. Mimochodem sám Guardiola, současný kouč Manchesteru City, se při převzetí Barcelony v roce 2008 musel ohánět s ještě méně trenérskými zkušenostmi než Xavi dnes.

„Ani trochu nepochybuji o jeho kvalitách a trenérské kompetenci. Ostatně už nyní je po svém angažmá v Al Saddu zkušenější, než jsem byl tehdy já, když jsem přicházel z barcelonské rezervy,“ pravil Guardiola.

Xavi svou aktivní hráčskou kariéru ukončil právě v katarském Al Saddu, kde se ještě před svým odchodem do fotbalového důchodu chystal na převzetí trenérské pozice. Na lavičce katarského klubu se prezentoval líbivým herním stylem, který v mnoha principech nápadně připomínal vyhlášený barcelonský styl.

V Kataru by to tedy šlo, ale co v tradiční fotbalové končině?

„Stejně tak jako u Pepa Guardioly a jeho bývalého asistenta Mikela Artety Xaviho inteligence byla klíčová proto, aby se stal hráčem světového formátu. Jeho inteligence a vnímání fotbalu ho taktéž předurčuje k tomu, aby se v budoucnu svým krajanům vyrovnal,“ napsal Michael Cox, fotbalový expert serveru The Athletic.

Xavi ve svých nejlepších letech byl součástí kostry záložní formace Barcelony. Kombinace prvotřídní techniky, prostorového vnímání a výjimečné inteligence mu pomohla se efektivně vyrovnat s jeho fyzickými limity, jež by drtivou většinu fotbalistů na té nejvyšší úrovni výrazně omezily. Nyní se ale bude muset vypořádat s handicapy zcela odlišného charakteru.

Xaviho fotbalová kariéra v kostce

FC Barcelona (1998–2015) – v klubu působil od jedenácti let a odkopal za něj 767 soutěžních zápasů

4× vítěz Ligy mistrů

8× vítěz La Ligy

3× vítěz španělského poháru (Copa Del Rey)

Reprezentace Španělska (2000–2014)

2010 vítěz MS

2008, 2012 vítěz Eura

Al Sadd – působil zde v letech 2014–2019 jako hráč

Jeho manažerská bilance (2019–2021):

2× vítěz katarského poháru

Vítěz katarské ligy

2× vítěz katarského ligového poháru

Návrat legendy je mezi mnohými zoufalými fanoušky mohutně oslavován. „Pro morálku celého klubu je to ohromná vzpruha. Lidé kolem chápou, do jaké situace se Xavi přiřítil a osobně nevěřím, že by na něm ležel enormní tlak od prvních dnů. Není to jeho vina, kam se Barcelona od jeho odchodu dostala. Nicméně Barcelona je v jeho DNA, prošel si jejím systémem a rozumí jejím potřebám. Proto má předpoklady k tomu, aby jí pomohl k návratu tam, kam patří,“ řekl pro ESPN Nedum Onuoha, televizní expert a bývalý profesionální fotbalista.

Když nemáte zdroje, postavte odchovance

Xavi coby hráč opustil Barcelonu po sezoně 2014/15. Od té doby se dynamika v kabině na Camp Nou výrazně proměnila. Jedinými hráči, kteří ho pamatují ze zlaté éry, jsou Gerard Pique, Sergio Busquets, Jordi Alba a Marc-Andre ter Stegen. Právě o jejich zkušenosti a vůdcovství se pokusí Xavi v následujících týdnech opřít.

„Samozřejmě je určitou výhodou, že naše nejzkušenější hráče důvěrně znám. Vím i to, jakou ponožku si nasazují jako první. Protože jsem si vědom jejich schopností, dovolím si z nich vymáčknout ještě víc, budu na ně o něco tvrdší. Jejich zkušenosti budou klíčové, jsou to naši kapitáni, kteří nyní musí vést celý tým, který to nyní potřebuje ze všeho nejvíc,“ burcoval Xavi své nejzkušenější svěřence.

Xavi ale nelenil a po několika dnech ve funkci už přilákal první posilu. A není jí nikdo jiný než legendární Dani Alves, 38letý brazilský pravý obránce, jenž po boku Xaviho patřil k ústředním postavám úspěšné Barcelony. Otázka zní, jaký konkrétní cíl má splnit návrat Alvese, který má to nejlepší za sebou. Podle fotbalových expertů, kteří znají důvěrně prostředí v Barceloně, patří Alves k rozeným lídrům, a měl by tak pomoci Xavimu spíš v roli mentora a motivátora.

To nejzajímavější ale může Xavi při současných podmínkách najít ve spolupráci s barcelonskými talenty, na jejichž fotbalovém umu potřebuje stavět jako nikdo před ním.

Ansu Fati (18 let) na podzim podepsal výrazně vylepšený kontrakt až do roku 2027, který navíc obsahuje i rekordní výkupní klauzuli se sumou 1 miliardy eur. Dalším neméně interesantním prospektem je fotbalový kouzelník Pedri (18 let), jehož v létě vyhlásili největším objevem Eura. Hlavní akvizice posledních let Ousmane Dembélé (23) a Frenkie de Jong (23) by se mohli pod novým koučem výrazně herně probudit, a naplnit tak svůj potenciál.

„Dembélé se podle mě může na své pozici stát nejlepším na světě. Je vynikající s balonem a záleží jen na něm, jestli bude mít správný přístup a vyhnou se mu zranění. Jeho nový kontrakt je mou prioritou,“ řekl Xavi.

Podle Fabrizia Romana, respektovaného fotbalového reportéra, se chystá Barcelona v brzké době prodloužit kontrakt i s Gavim. Ten by se měl klubu upsat na dalších pět let. Pro Xaviho bude klíčové, aby mladé pušky v té nejvyšší konkurenci obstály. Alternativa totiž prakticky neexistuje. V Barceloně se ve střednědobém horizontu bude šetřit. Podle serveru ESPN musí Xavi společně s vedením v zimním přestupovém období pracovat s částkou, která nepřevyšuje 10 milionů eur.

Pro zajímavost přibližně tolik by dnes stál podle serveru Transfermarkt Sergio Busquets, jemuž aktuálně náleží (co se hodnoty týče) až 19. místo v rámci kádru. Takový Frenkie de Jong by pak vyšel případné zájemce na zhruba nějaký desetinásobek.

Závěr listopadu a nabitý prosinec budou určující pro další trajektorii katalánského velkoklubu. Xavi a spol. vyhlíží klíčové souboje v Lize mistrů, kde je čeká odveta s Benfikou a Bayernem Mnichov. Pokud by se Barceloně nepodařilo postoupit do vyřazovací fáze, stalo by se tak teprve podruhé v posledních 18 sezonách. Na domácí scéně si svou trenérskou premiéru Xavi odbude v domácím derby s Espanyolem.

Reklama

Doporučované