Hlavní obsah

Tisíce dlužníků si mohou vydechnout. Home Credit zastavil boj o stamiliony

Firma podle informací Seznam Zpráv tímto krokem odepsala 300 milionů korun.

Reklama

Firma patřící do impéria Petra Kellnera zastavila exekuce na základě neplatných rozhodčích doložek. Podle informací Seznam Zpráv jde o 300 milionů korun.

Článek

Dlouhodobě šlo o jeden z velkých reputačních problémů podnikatelského impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Po měsících váhání se splátková firma Home Credit rozhodla jednostranně zastavit exekuce běžící na základě takzvaných rozhodčích doložek. Ty české soudy v minulosti prohlásily za neplatné. Přesto úvěrové firmy pomocí nich vymáhaly stovky milionů od desítek tisíc lidí.

Podle informací Seznam Zpráv takto jednorázově Home Credit, který s Kellnerem vlastní další český multimiliardář Jiří Šmejc, odepsal asi 300 milionů korun. Navíc bude muset zaplatit alespoň částečné náklady exekutorům.

„Příběh ‚rozhodčí doložky‘ skončil. Klienti jsou bez dluhů. Exekuce vedené podle doložek jsme už zastavili. Žádný z těchto nesplácených úvěrů jsme neodprodali inkasním agenturám, a ztrátu z toho tak neseme sami,“ uvedla firma na Twitteru.

Nejvyšší soud již v květnu 2011 řekl, že rozhodčí nálezy, u nichž není předem transparentně vybrán rozhodce, jsou absolutně neplatné. Řada splátkových firem však i po tomto datu takové rozhodčí nálezy používala a na jejich základě posílala dlužníky do exekuce. Podle odhadů jsou kvůli tomu v exekuci desítky tisíc lidí v Česku. Již vloni vyzvala ministryně Marie Benešová soudy k tomu, aby prověřily na 130 tisíc exekučních řízení, zda nejsou vedena neoprávněně, a začaly je zastavovat. Většina z nich se týkala právě neplatných rozhodčích doložek.

„Největší česká nebankovka zastavuje všechny neoprávněně vedené exekuce. Trvalo to hodně dlouho, ale jsem rád, že se Home Credit konečně vypořádal se svojí minulostí. Řada bank tuhle odvahu dosud nenašla, tak snad teď…,“ uvedl k tomu analytik Člověka v tísni David Borges.

Klíčovým momentem v kauze rozhodčích doložek byl loňský verdikt Ústavního soudu. K tomu se obrátil dlužník zastupovaný advokátem Petrem Němcem, jenž je jednou z předních postav boje proti neoprávněným exekucím.

Firma Home Credit vymáhala dluh z roku 2009. Klient jej přestal o rok později splácet a Home Credit zahájil exekuci na základě rozhodčí doložky. Po verdiktu Nejvyššího soudu, že rozhodčí doložky jsou neplatné, pokud v nich není přímo jmenován rozhodce, pak byla exekuce v roce 2015 zastavena. Home Credit pak chtěl zahájit exekuci mimo rozhodčí řízení. Soudy nižších instancí se ovšem nemohly shodnout, zda byl dluh již promlčen, nebo se lhůta byť neoprávněnou exekucí pozastavila. A právě to „rozsekl“ Ústavní soud, když dal za pravdu dlužníkovi.

Mimochodem právě tyto případy byly jedním z argumentů odpůrců partnerské smlouvy mezi Home Creditem a Univerzitou Karlovou vloni na podzim. Vadilo jim, že se staroslavná univerzita spojuje s firmou, která má nejen čínské vazby, ale právě kvůli jejím úvěrům skončily tisíce lidí v exekuci.

Reklama

Související témata:

Doporučované