Hlavní obsah

Tropická bouře Pabuk má první oběť, v oblasti je 2 500 Čechů

Záběry z míst z jižního pobřeží Thajska, kde se připravují na silný úder bouře Pabuk.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Tropická bouře Pabuk má první oběť. Je jí rybář, který se utopil po pádu z rybářské lodi. Čtyři další rybáře se podařilo zachránit, jeden se stále pohřešuje. Bouře Pabuk má zasáhnout i oblíbené turistické oblasti. Provoz ve vrcholící turistické sezoně omezují místní letiště a úřady podle agentury Reuters vydaly doporučení pro všechny lodě, aby nevyplouvaly na moře. V Thajsku je také na 2 500 Čechů.

Článek

Na jižní pobřeží Thajska dnes udeřila tropická bouře Pabuk, která přinesla prudké lijáky a vichr o rychlosti dosahující až 70 kilometrů v hodině. Živel má v příštích hodinách zasáhnout také oblíbená letoviska, včetně těch na ostrovech Pchúket a Samui, které již opustily tisíce lidí.

Redaktor Seznam.cz Honza Mikulka popisuje aktuální dění v Thajsku na ostrově Krabi.Video: Honza Mikulka, Seznam Zprávy

Provoz ve vrcholící turistické sezoně přerušila místní letiště a úřady vydaly doporučení pro všechny lodě, aby nevyplouvaly na moře. Podle agentury Reuters už si bouře vyžádala jednu lidskou oběť.

Thajský meteorologický ústav zaznamenal dopad bouře na pobřeží provincie Nakchon Sítchammarát ve 12:45 místního času (06:45 SEČ), tedy dříve, než se původně předpokládalo. Silný vichr při svém postupu přes oblast porážel stromy a strhával střechy domů. Množství domácností v regionu se ocitlo bez proudu.

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2 500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouři upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD.

Provoz již přerušilo letiště v Nakhon Si Thammarat, správním středisku stejnojmenné provincie, a v nejbližších hodinách se k tomu chystá letiště v metropoli provincie Surat Thani. Do ohrožených oblastí kvůli bouři nelétá nízkonákladová společnost Nok Airlines, na ostrov Samui přerušily lety aerolinky Bangkok Airways. Přerušena tam byla i trajektová doprava.

Reklama

Související témata:

Doporučované