Hlavní obsah

Tisíce nemovitostí hledají vlastníka. Bez něj do šesti let propadnou státu

Soukromí vlastníci mohou památku pozvednout, v rukách státu často chátrají.Video: Adam Junek

 

Reklama

Našli jsme pozemek zapsaný na ovčáka narozeného v roce 1825. Snažíme se teď dohledat dědice, říká šéfka mocného majetkového úřadu.

Článek

Elektrotechnické závody Júlia Fučíka nebo ministerstvo pracovních sil. I takoví majitelé figurují u budov či pozemků zapsaných v katastru nemovitostí. A nejde o ojedinělé případy. Neexistující vlastníky z řad státních institucí mají tisíce realit.

A pak jsou v Česku desetitisíce nemovitostí, které vlastníka nemají vůbec. Nebo není dostatečně jasné, kdo jím má být.

Detektivní práci dohledávání majitelů takových budov a pozemků má v popisu práce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Lidé jsou často překvapení, když jim řekneme o dědictví, o němž nevěděli. Máme třeba případ doktora Václava Mosteckého, který s rodinou emigroval v roce 1948. Pak učil ve Spojených státech na Harvardu. Zůstaly po něm celkem velké pozemky v jižních Čechách a nám se podařilo najít jeho dceru ve Švédsku, která přijela a o majetek se dál stará,“ vypráví ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Když se vlastníka nepodaří najít, propadne majetek ze zákona v roce 2023 státu. Tedy právě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který spravuje a prodává nepotřebný majetek. Takovým se před časem stala i unikátní barokní Invalidovna v pražském Karlíně. Nakonec se o ni přihlásil Národní památkový ústav. K převodu ale zatím nedošlo a budova dál chátrá.

Proč se nedaří obří areál převést? Jak se hledají neznámí majitelé? Kolik takových budov je? Podívejte se na rozhovor z odsvěcené kaple barokní Invalidovny v úvodním videu.

Reklama

Doporučované