Hlavní obsah

To je Brno. Půl roku má modré zóny, pokutovat nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Modré zóny v Brně fungují už půl roku. Řidiči tam stále neplatí pokuty.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Systém rezidentního parkování v Brně – podobně jako v Praze – stále funguje jen s velkými problémy. Vedení slibuje nápravu v řádu dní.

Článek

Když si někteří řidiči v Brně chtěli zaplatit parkovné v automatu, nestačili se minulý týden divit. Na obrazovkách blikaly podivné změti písmen a čísel. Systém zkolaboval a napsal další pokračování trampot s rezidentním parkováním ve druhém největším městě.

Pilotní etapa modrých zón v centru přitom začala platit už před půl rokem. Systém, který má brněnským řidičům usnadnit parkování blízko domova, spustila minulá koalice v čele s hnutím ANO. Dopravu měl na starosti náměstek Richard Mrázek. Nástupce nyní kritizuje. „Na minulém zastupitelstvu koalice slíbila, že do čtrnácti dnů představí změny. Ty ale doteď nevidím,” namítl Mrázek.

Tvrdí, že když funkci v listopadu opouštěl, systém zón i výběr pokut fungoval.

Idea zněla následovně. Registrační značky aut snímají v zónách dvě speciální auta s kamerami. Data pravidelně posílají do databáze i s podezřením na přestupky. Následně je ověřují strážníci. Případný přestupek odesílají v datovém balíčku na magistrátní odbor dopravně-správních činností.

Jenže až do těchto dní se nepodařilo vychytat všechny problémy. Město v modrých zónách nevybírá pokuty. Strážníci se soustředí jen na ohlídání řidičů při vjezdu do centra, kde mimo parkovací domy platí zákaz vjezdu. „Na Brně-středu prakticky pokutujeme mimo modré zóny. V rezidentních zónách má přestupky vyhodnocovat speciální auto s kamerami,” vysvětlila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Naposledy minulý týden selhaly parkovací automaty. „Bývalá koalice projekt připravovala čtyři roky. Překotně jej spustila a my nejsme schopní v horizontu pár měsíců napravit všechny předešlé chyby,” opáčil současný náměstek pro dopravu Robert Kerndl.

Systém také nedokázal řešit běžnou situaci. Řidič si zaplatí parkovné na dvě hodiny, ale už po 45 minutách zjistí, že si interval potřebuje ještě prodloužit. Automat však nedokáže při opětovné platbě dříve zaplacenou sumu zohlednit. „Důležité je, abychom odstranili všechny chyby,” dodal Kerndl.

V pondělí o nápravě jednal se zástupci dodavatelské firmy ČD – Telematika. Setkání se účastnil také radní pro dopravu Petr Kratochvíl. „Příjemnější bude zejména kombinace způsobů plateb. Pokud si člověk zaplatí parkování například na 2 hodiny a potřebuje ho prodloužit, nemusí odbíhat z jednání nebo spěchat k automatu, kde provedl první platbu. Prodloužení parkování bude možné uhradit pomocí mobilu nebo v kterémkoli bližším automatu,“ uvedl Kratochvíl. Chyby mají odstranit do konce měsíce.

Nová koalice v čele s ODS zároveň avizuje velké změny v systému zón. Radní je projednají příští týden, pak je budou schvalovat zastupitelé. Redakce Seznamu už natočila návrhy nového značení. Současný způsob vymezení modrých zón řidiči kritizují pro nepřehlednost. Volných míst v historickém centru i navazujících třech rezidentních zónách však přibylo. Zároveň jsou plnější parkovací domy v centru.

Reklama

Související témata:

Doporučované