Hlavní obsah

Na letišti v Kábulu se střílelo. Zvyšuje se tlak na setrvání vojáků

Foto: Profimedia.cz

Americké jednotky na Mezinárodním letišti Hámida Karzaje v Kábulu.

Reklama

aktualizováno •

Přestože tempo evakuací z Afghánistánu stále zrychluje, mnoho států se obává, že nestihne své občany a spolupracovníky dostat ze země před odchodem amerických vojsk. Posunutí termínu bude mimo jiné předmětem jednání skupiny G7.

Článek

Spojené státy podle prezidenta Joea Bidena stále zvyšují úsilí o evakuaci co možná největšího počtu lidí z Afghánistánu. Podle americké hlavy státu se USA podařilo za uplynulý týden evakuovat téměř 28 tisíc lidí. Prezident ale čelí tlaku z domova i od svých zahraničních partnerů, aby evakuace probíhala i po 31. srpnu, kdy má dojít k definitivnímu stažení amerických vojsk ze země.

Jedním z těch, kteří po Bidenovi žádají ponechání amerických jednotek i po 31. srpnu, je podle BBC také britský premiér Boris Johnson. Požádat o to má Johnson na úterní schůzce představitelů skupiny G7. Britský předseda vlády uvedl, že je „důležité, aby mezinárodní společenství spolupracovalo na zajištění bezpečných evakuací, předešlo humanitární krizi a podpořilo afghánský lid“.

V pondělí mezitím přišly zprávy o další oběti v areálu letiště Hámida Karzaje. Při přestřelce u severní brány kábulského letiště zahynul afghánský strážce a tři další byli zraněni. Informovalo o tom německé ministerstvo obrany.

Z letiště se evakuují přes týden cizinci i mnozí Afghánci, kteří tak reagují na nástup islamistického hnutí Tálibán k moci. Situace je nepřehledná a za poslední týden u kábulského letiště přišly o život dvě desítky lidí. Podle zprávy bundeswehru začali na Afghánce a americké a německé vojáky střílet neznámí útočníci. Nikdo z Němců nebyl zraněn. Podle agentury Reuters není z Twitteru německého ministerstva jasné, zda mrtvý patřil k Tálibánu, který poslal své lidi střežit letištní areál.

Členové britské vlády uvedli, že neexistuje „pevné datum“, kdy Spojené království stáhne své jednotky z Afghánistánu, obávají se ale, že bez amerických kolegů v zemi by zbývající spojenecké síly nebyly schopny oblast kolem letiště zajistit. V Kábulu je podle ministerstva obrany rozmístěno více než tisíc britských vojáků.

Britský státní tajemník pro oblast Blízkého východu a severní Afriky James Cleverly řekl BBC, že vláda bude i nadále lobbovat u svých spojenců v USA, aby posunuli termín odchodu amerických vojsk. „Je zjevné, že čím více času máme, tím více lidí můžeme evakuovat. A na to teď právě tlačíme,“ uvedl Cleverly.

Britský velvyslanec v Afghánistánu sir Laurie Bristow uvedl, že britské úsilí o evakuaci osob ze země nabírá na rychlosti a od 13. srpna odletělo na palubě britských letounů téměř šest tisíc lidí.

Prezident Biden ale k žádostem spojenců o prodloužení termínu odchodu amerických vojsk uvedl, že „Spojené státy doufají, že k tomu nebude muset dojít“. „Neexistuje způsob, jak evakuovat tolik lidí bez bolesti a srdceryvných výjevů, které vidíte,“ řekl Biden v neděli novinářům v Bílém domě. „Provedli jsme změny, včetně rozšíření přístupové oblasti kolem letiště. Čeká nás ale dlouhá cesta a stále se toho může mnoho pokazit,“ dodal prezident.

Spojené státy už v sobotu kvůli obavám z útoku afghánské pobočky Islámského státu varovaly své občany, aby se pokud možno vyhnuli letišti v Kábulu. Bezpečnostní upozornění v sobotu poslané americkým občanům zmiňovalo, aby se drželi kvůli možným „bezpečnostním hrozbám mimo letištní brány“. Na letiště se měli podle BBC vydat pouze Američané, kteří byli na nástupu na některý z letů domluveni nebo vyzváni zástupci Spojených států v Afghánistánu.

Americká vláda mezitím aktivovala pro evakuace z Afghánistánu rezervu civilních letadel, informoval v neděli mluvčí Pentagonu. Americký prezident Joe Biden také jednal o asistenci při evakuacích se Spojenými arabskými emiráty, oznámila také tisková kancelář v Abú Dhabí.

Aktivace se týká osmnácti letadel, mimo jiné společností American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines a United Airlines. Stroje nebudou podle mluvčího ministerstva obrany létat do Kábulu, ale budou evakuovat z amerických základen ty, kteří se už z Afghánistánu dostali. Podle listu The Wall Street Journal budou civilní letadla létat do Kataru, Bahrajnu a do Německa.

„Tyto civilní rezervní lety pomohou usnadnit bezpečný transport evakuovaných do třetích zemí,“ řekl v neděli Biden. „V Kábulu nikdo nepřistane,“ dodal prezident. Podle Bidena Spojené státy a jejich spojenci ve více než dvou desítkách zemí zřídili stanice, kde jsou evakuovaní lidé prověřováni a dovybavováni na další lety.

„Vítáme ty Afghánce, kteří pomohli Americe, v jejich nových domovech,“ řekl také Biden. I přes zrychlující se evakuaci Spojených států ale stále není jisté, zda se podaří všechny občany do 31. srpna dostat zpět do vlasti. Poradce pro národní bezpečnost Bílého domu Jake Sullivan v neděli oznámil, že v Afghánistánu je stále několik tisíc amerických občanů.

Reklama

Doporučované