Hlavní obsah

Toalety v mateřské škole v Prostějově budou využívat dešťovou vodu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Systém umožňující využívat zachycenou dešťovou vodu pro splachování toalet bude součástí chystané rekonstrukce sociálního zařízení mateřské školy na Husově náměstí v Prostějově.

Článek

Podobné projekty zaměřené na využití dešťové vody zachycené například na střechách ke splachování toalet či zavlažování zeleně radnice už dříve nechala vypracovat pro prostějovské Sportcentrum a jednu budovu magistrátu.

„Vody je stále nedostatek, a proto postupně u městských budov zavádíme opatření, která by této situaci čelila. Zmíněný projekt řeší možnost likvidace srážkových vod ze střechy školky, a to částečně formou využití ke splachování toalet a k zálivce trávníku mezi školními pavilony, a částečně formou vsakování,“ uvedl primátor František Jura (ANO). V podzemní části mateřské školy na Husově náměstí bude instalována akumulační nádrž na dešťovou vodu a opravy se dočkají vnitřní rozvody kanalizace i vodoinstalace v pavilonu A2 mateřské školky.

Projekt si podle primátora vyžádá investici 4,1 milionu korun a měl by být dokončen letos. Radnice požádá o dotaci z operačního programu Životní prostředí, která může pokrýt až 85 procent uznatelných výdajů. „To znamená, že v předpokladu uznatelnosti nákladů by případná dotace mohla činit až téměř 2,8 milionu korun,“ podotkl Jura.

Reklama

Doporučované