Hlavní obsah

Tohle není fotbal. Mexičané oživili prastarou hru Olméků na národním šampionátu

Mexičané uspořádali národní šampionát ve starobylé míčové hře tlachtli.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Pod ikonickými pyramidami ve městě Teotihuacán se utkaly ženské i mužské týmy v jedné z nejstarších míčových her na světě.

Článek

V mexickém městě Teotihuacán, které leží zhruba 40 kilometrů od hlavního města země Mexiko City, se odehrál národní šampionát ve starověké hře tlachtli. Mužské i ženské týmy, většinou oblečené do tradičních oděvů, se utkaly pod známými pyramidami Slunce a Měsíce.

Mexičané se snaží tuto míčovou hru zachovat, protože ji považují za cenné kulturní dědictví indiánů z předkolumbovské doby.

„Na tohle jsem opravdu hrdý. Jsem rád, že toho můžu být součástí a že můžu zajistit, aby naše mayské kořeny nezmizely. Naše generace oživuje to, co nám po Mayích zůstalo,” řekl agentuře Reuters jeden z hráčů.

Tlachtli podle všeho vymysleli staří Olmékové v šestém století před naším letopočtem, vědci ji považují za jednu z nejstarších míčových her vůbec.

„Chtěl jsem, aby si Mexičané uvědomili, že máme bohaté kulturní dědictví, počínaje uměním přes řemesla po sport. Máme být na co hrdí, jsme první země na světě, která měla míčovou hru,” vysvětlil novinářům jeden z organizátorů turnaje Armando Osorio.

Přesná pravidla hry nejsou známá, zřejmě se lišila kmen od kmene. Kaučukový míč ale měli hráči povoleno odpalovat především boky, rameny a koleny.

Ve většině verzí hry bylo cílem dostat míč skrze kamennou obruč. Poražený tým byl obvykle rituálně zabit. Tlachtli indiáni považovali za součást svého náboženství.

Reklama

Související témata:

Doporučované