Hlavní obsah

Ťok není jediný. Babiš zvažuje výměnu až tří ministrů, ale má problém: Nejsou lidé

Premiér Babiš dnes míří za prezidentem Zemanem projednat změny ve vládě. Naposled o nich hovořil v neděli.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Dan Ťok končí na vlastní žádost, zatímco ministryně průmyslu Marta Nováková a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek možná skončí nedobrovolně.

Článek

Andrej Babiš občas sám přiznává, že personálie a výběr lidí mu zrovna moc nejdou. A jak je jeho zvykem, když se mu někdo nelíbí ve funkci, kam ho sám dosadil, neváhá a okamžitě ho vymění.

Dnes kvůli tomu premiér míří za prezidentem Milošem Zemanem, aby mu představil chystané změny ve vládě, přičemž všechny se týkají křesel za hnutí. Ze tří zvažovaných výměn je jistá zatím jediná – v křesle ministra dopravy.

Paradoxně všechna tři jména, jež z vlády zmizí – Dan Ťok, Marta Nováková a Jan Kněžínek – byla symbolem Babišova vládnutí. Sám premiér si potrpěl na to, že v kabinetu nemá „žádné neschopné politiky“, ale přece jedině ryzí „odborníky“ na danou oblast.

Dan Ťok se sám rozhodl skončit v této funkci s tím, že se cítí unavený, nechce čelit útokům a cítí nevděk. Prezident Miloš Zeman už oznámil, že jeho rezignaci přijme.

Premiér měl ale dlouho problém najít náhradu za Ťoka, jenž čelil velkému tlaku ze strany společnosti Kapsch, od Babišova pobočníka Jaroslava Faltýnka a také od komunistů domáhajících se křesel v dopravních institucích.

Kdo usedne do křesla, je tak pořád nejisté. V klasické politické straně by asi rozhodnutí padlo na Martina Kolovratníka, jenž má v hnutí ANO na starost dopravu. Jenže je poslancem, což je pro Babiše handicap.

Premiér hledal „odborníka“ – ideálně zase nějakého šéfa velké stavební firmy, stejně jako byl Ťok ze Skansky. Potíž je ale najít někoho, kdo by byl ochotný vzdát se manažerské kariéry, vlézt do vlády – a s velkou pravděpodobností prožívat totéž co Dan Ťok.

Například oslovil šéfa stavební firmy Colas Tomáše Kronese, ale ten nabídku na vládní post odmítl. „Omluvte mě, ale nechci se k této věci vyjadřovat,“ odvětil Krones na dotaz Seznamu, zda vůbec vládní křeslo zvažuje.

Babišovy Lidové noviny přinesly v úterý informaci, že za Ťoka by mohl nastoupit právník Vladimír Kremlík, náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Těžko tomu věřit, protože Kremlík měl jednak vždy blízko k ČSSD a pak také na dopravě už v minulosti působil jako vedoucí právního úseku za éry ministra Aleše Řebíčka, kterou Babiš často kritizuje jako vrchol Palerma.

Daleko jasnější je nástupce po Martě Novákové, uznávané odbornici na maloobchod, která se ale během vládního angažmá utopila v průmyslové části svého ministerstva. Vystřídat ji má Babišův oblíbenec – předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků a sám úspěšný byznysmen Karel Havlíček.

Havlíček je velmi často k vidění po boku premiéra, doprovází ho na zahraniční cesty častěji než jednotliví ministři, byl s ním také v USA u Donalda Trumpa. Havlíček má na Babiše velký vliv – jako místopředseda vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace v něm dokázal probudit zájem o vědu, což je oblast, kterou premiér ještě nedávno moc neuznával.

O tom, že míří do křesla ministra průmyslu, svědčí také fakt, že Havlíček si právě teď „urovnává“ své vlastní podnikání – dokončuje podle svých slov převody a prodej podílů ve firmách a členství ve statutárních orgánech.

Třetím ministrem za ANO, jehož by se současná výměna mohla dotknout, je ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Podle Babišových marketingových rádců jde o naprosto neviditelného člena vlády, což není v zájmu hnutí.

Kdo ho nahradí není jisté, ale mnozí ukazují na právničku, kterou premiér Andrej Babiš občas navštěvuje. Tou je bývalá ministryně spravedlnosti za ČSSD a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je dnes poradkyní prezidenta Zemana.

Sedmdesátiletá Benešová však zatím na dotazy, zda by se ministryní měla stát, odpovídá odmítavě.

Reklama

Doporučované