Hlavní obsah

Tokijský Národní stadion pro OH 2020 je hotový

Foto: KYODO

Fotografie z 15. listopadu: dokončený Národní stadion v Tokiu

Reklama

Japonské úřady potvrdily, že stavební práce skončily. Před slavnostním otevřením v příštím měsíci zbývají už jen poslední kontroly kvality a bezpečnosti. Centrum nadcházejících olympijských her v Tokiu je připravené.

Článek

Oficiální odhalení stadionu pro veřejnost se uskuteční 21. prosince. První sportovní událostí, která se na něm odehraje, bude finále Císařského poháru – nejstarší fotbalové soutěže v Japonsku s historií už od roku 1921. Uskuteční se v první novoroční den.

Majitelé stavební firmy v úterý uvedli, že poslední práce na Národním stadionu v Tokiu byly dokončeny už ve čtvrtek a do otevření hlavního dějiště letních olympijských her se už bude pouze kontrolovat kvalita a bezpečnost stavby.

Cena dokončené budovy se podle agentury Reuters vyšplhala na více než 1,25 miliardy dolarů, v přepočtu 28,8 miliardy korun. Kapacita tokijského Národního stadionu dosahuje až 60 tisíc míst na tribunách. V průběhu olympiády na něm diváci budou moci sledovat atletiku a fotbal.

Stavební práce odstartovaly už v prosinci 2016, a to se zpožděním asi 14 měsíců proti původním plánům. Příčinou odkladu byl nesouhlas veřejnosti s rostoucími náklady, který vedl k odmítnutí původního návrhu stadionu.

Kvůli zpoždění stavby stadion nemohl hostit letošní mistrovství světa v ragby, které Japonsko pořádalo od konce září do začátku listopadu. S olympijskými hrami se už nicméně po dokončení počítá.

LOH 2020 v Tokiu se uskuteční v termínu od 24. července do 9. srpna 2020. Tokijský Národní stadion je jedním z osmi nových míst konání her. Podle Reuters v případě všech z nich platí, že už jsou buď rovněž dokončena nebo se stihnou dostavět ještě před začátkem významné sportovní události.

Reklama

Doporučované