Hlavní obsah

Toman označil první restauraci, která v Praze prodávala závadné hovězí. Jenže se nejspíš spletl

Toman ukázal na první restauraci v kauze problematického hovězího.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Státní veterinární správa i podnik samotný následně uvedli, že restaurace sice měla špatně označené balení s masem, s případem závadného polského hovězího ale s největší pravděpodobností nesouvisí

Článek

Ministr zemědělství Miroslav Toman označil první restauraci, která prodávala problematické hovězí maso. Jde o restauraci U Moťáka v Praze. Kontroloři v ní naši 31 kilogramů masa.

„Státní veterinární správa zjistila v souvislosti s šetřením případu dovozu podezřelého hovězího masa z Polska do České republiky v jedné z pražských restauraci – Restaurace „U Moťáka“ – uložení 31 kg různých druhů neoznačeného masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamražení,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Že by ale podnik přímo prodával problematické maso z Polska inspektoři nezjistili a stějne reagují i zástupci samotné restaurace.

„Maso bylo špatně označené, ale nejde jen o hovězí. Ministr nás spojil s jiným případem,“ řekl reportérovi Seznamu na místě jeden ze zaměstnanců restaurace.

Už dopoledne Toman uvedl, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření. „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům.

Čeká se na výsledky testů na salmonelu

Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, jsou však podle něj nazývané asijsky. "A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.

Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil v úterý ČTK Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly právě pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

Veterináři mají první výsledky testů podezřelého masa z Polska. Desítky kilogramů zmizely u zákazníků

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřili zatím třetinu, všechny vzorky byly v pořádku. Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy.

S mimořádnými veterinárními opatřeními se čeká na EK

Toman v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. Česko podle něho případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo do ČR přes jiné unijní země.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Reklama

Doporučované