Hlavní obsah

Veterináři mají první výsledky testů podezřelého masa z Polska. Desítky kilogramů zmizely u zákazníků

Šéf veterinární správy Královéhradeckého kraje popisuje, jak probíhá kontrola polského hovězího.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Veterinární správa vyzývá spotřebitele z Kostelce nad Labem a z Varnsdorfu, aby se podívali, zda doma nemají maso z 22., respektive 24. ledna.

Článek

Státní veterinární správa sbírá vzorky z podezřelých zásilek polského hovězího masa, které podle polských médií pochází z jatek, kde jsou porážena i nemocná zvířata.

Seznam zjistil, že zatím jsou z laboratoře známy výsledky třetiny odebraných vzorků a dosud mezi nimi nebyl odhalen žádný problém.

„Do včerejška bylo odebráno 78 vzorků z polských zásilek této komodity, zatím máme výsledky 26 z nich, všechny vzorky vyhověly,“ sdělil Seznamu mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Během odpoledne pak veterináři potvrdili, že mimo jiné vyhověly všechny vzorky z podezřelého hovězí masa zachyceného v Praze. Nezjistily se v mase stopy po veterinárních léčivech.

V současnosti se ještě čeká na výsledky vyšetření na přítomnost salmonel, které by měly být k dispozici v závěru týdne.

Zároveň na hranici s Polskem ode dneška začaly kontroly potravinářských vozidel. Veterináři společně s celníky a policisty hlásí zatím 151 kontrolovaných vozů, na zásadní pochybení zatím nenarazili.

Ze 300 kilogramů masa, které se podle oznámení veterinární správy dostalo do republiky, bylo do hlavního města distribuováno 112 kilogramů. Z nich se podařilo polovinu zajistit. Dalších 56 kilogramů putovalo do restaurací a bylo pravděpodobně spotřebováno.

Podle údajů z dalších tří regionů (ze středních Čech, z Ústecka a Královéhradecka) se celkově mezi lidi dostalo 137 kilogramů podezřelého polského hovězího.

Podezřelé maso z Polska se objevilo i ve Varnsdorfu. Co říká ředitel krajské veterinární správy?Video: Michaela Rambousková

Ve Varnsdorfu v Ústeckém kraji se prodalo přes řeznictví 20 kilogramů masa. Podle veterinářů mělo jít o dodávku z 24. ledna.

Do středočeského Kostelce nad Labem putovalo 61 kilogramů hovězího. I toto maso skončilo u zákazníků, kteří ho nakoupili v řeznictví. V tomto případě šlo o zásilku z 22. ledna.

Zásilku polského hovězího se podařilo zachytit celou jen v Novém Bydžově. 107 kilogramů masa bylo vráceno dodavateli už 31. ledna.

Státní veterinární správa proto apeluje na zákazníky, kteří si v těchto městech a v tyto dny maso kupovali a ještě ho nespotřebovali, aby se s prodejcem domluvili na vrácení.

„Pokud máte pochybnosti, tak doporučujeme maso nekonzumovat. Jestli trvanlivost dovolí, tak ho nechte v lednici, případně ho zamrazte, a počkejte na další informace,“ říká Petr Majer s tím, že klíčové budou zbylé výsledky kontrol vzorků.

Už minulý týden Státní veterinární správa upozorňovala na to, že maso nemusí být nutně závadné.

Reklama

Související témata:

Doporučované