Hlavní obsah

TOP 10 hvězd v koronavirové slevě. Ceny fotbalistů padají o miliardy

Foto: Profimedia.cz

Ceny hráčů v průběhu pandemie výrazně klesají.

Reklama

Pandemie výrazně ovlivnila fotbalový trh po celém světě. Ceny hráčů výrazně klesly, největší hvězdy zlevnily až o miliardu korun. Jací hráči jsou v koronavirovém výprodeji?

Článek

Na dopad pandemie se ve světě fotbalu a sportu obecně rozhodně nedá nahlížet optimisticky. Kluby se často dostávají do velké finanční krize a každý den přicházejí o miliony korun, a to včetně těch největších.

Jeden alespoň zdánlivě pozitivně vypadající přínos krize ale přece jen najdeme. Tedy ne my, obyčejní smrtelníci, nýbrž fotbaloví agenti a ty nejlépe zajištěné kluby světa. Ceny hráčů strmě klesají, a to i v případě největších hvězd – a že z jejich cenového Everestu je rozhodně kam sestoupit. Tak nízko, jako je Sněžka, se rozhodně nedostaneme, ale někam k Mont Blancu bychom sestoupit mohli. Pojďme se na nové ceny hráčů podívat konkrétně.

Zkoumat budeme vývoj tržní hodnoty hráčů, dle německého fotbalového serveru Transfermarkt.com. Konkrétně se zaměříme na desítku hráčů, kterým tržní hodnota klesla nejvíce.

Číslo 10

Na posledním místě našeho žebříčku se umístil záložník anglického Tottenhamu, Dele Alli. Anglický středopolař ztratil ze své ceny celých 26 milionů eur, v přepočtu tedy zhruba 700 milionů korun. Nově si ho tedy německý server cení na 64 milionů eur, tedy 1,7 miliardy korun. Při původní ceně 90 milionů eur tak Alli zlevnil o 28,9 %.

Foto: Profimedia.cz

Cena anglického záložníka Alliho klesla o téměř 30 %.

Číslo 9

Devátou příčku obsadil překvapivě brankář - i když ti, kteří si pamatují na loňské finále anglického Carabao Cupu, si ho mohou spojit i s rolí trenéra. Ano, řeč je o Kepovi Arrizabalagovi, který se ve zmíněném zápase pasoval do role manažera a zrušil své vlastní střídání. Fakt, že jeho tým nakonec zápas prohrál na penalty, mu tehdy cenu také snížil, avšak ne tak dramaticky jako koronavirus. Pandemie totiž Kepovi změnila cenovku z původních 60 milionů eur (1,6 miliardy korun) na dnešních 32 milionů eur, tedy 864 milionů korun. Celkově se tak cena španělského brankáře snížila o 46,7 %.

Číslo 8

Málokdo by to čekal, ale 8. pozici našeho žebříčku obsadil Lionel Messi. Argentinský fotbalový polobůh vlivem koronaviru ztratil 28 milionů eur (756 milionů korun) ze své původní, 140 milionové hodnoty (3,8 miliardy korun). Messi si tak ze své tržní hodnoty připsal 20% ztrátu.

Foto: Profimedia.cz

Argentinec má v současnosti nejnižší tržní hodnotu za posledních 8 let.

Číslo 7

Od sedmé pozice se ale žebříček začíná výrazně vyrovnávat, a to dokonce natolik, že hned čtyři hráči si připsali stejnou ztrátu a mají i totožnou tržní hodnotu. Na sedmé místo našeho žebříčku jsme ale zařadili kometu posledních několika sezón, Mohameda Salaha. „Mo“ kvůli pandemii zlevnil o pětinu. Nová cenovka sedmadvacetiletého Egypťana tak je po 30 milionové ztrátě (810 milionů korun) 120 milionů eur, v přepočtu 3,2 miliardy korun.

Číslo 6

S totožnou ztrátou a konečnou cenou skončil na šestém místě Kevin De Bruyne. Belgický záložník má kvůli pandemii tržní hodnotu rovněž 120 milionů eur (3,2 miliardy korun), z původních 150 milionů také ztratil pětinu, tedy 30 milionů eur (810 milionů korun).

Číslo 5

I hráč na pátém místě si připsal ztrátu 20 % ze své původní tržní hodnoty. Cenu 120 milionů eur (3,2 miliardy korun) a pokles tržní hodnoty o 30 milionů eur zaznamenal po pandemii Sadio Mané. Senegalský útočník přitom nejvyšší ceny dosáhl teprve na konci minulého roku. Mané atakoval hranici 150 milionů eur v prosinci 2019 na rozdíl od svých kolegů Salaha a De Bruyneho, kteří této hodnoty dosáhli už loni v květnu.

Foto: Profimedia.cz

Mané nejvyšší hodnoty dosáhl vloni v prosinci, koronavirus ale jeho cenu opět snížil.

Číslo 4

Poslední hráč, který z karantény vyjde s 30milionovou (810 milionů korun) ztrátou své hodnoty a novou 120milionovou cenovkou v eurech (3,2 miliardy korun) je útočník Tottenhamu Harry Kane.

Také kapitán anglické reprezentace kvůli pandemii pozbyl pětinu své hodnoty na trhu. Podívejme se ale také, co to je za částku v porovnání s českým trhem. Za Kaneovu ztrátu, tedy 30 milionů eur, bychom si mohli pořídit například Patrika Schicka, který má jako nejhodnotnější český hráč vůbec na trhu hodnotu 20 milionů eur, v přepočtu něco přes půl miliardy korun. Takže nám ještě 10 milionů eur zbylo.

Za ně bychom k Schickovi mohli přikoupit třeba Krmenčíka, který je německým serverem ceněný na 3,5 milionu eur (94,5 milionu korun), a přihodit ještě Kopice za 2,2 milionu eur (59,5 milionu korun). Pořiďme k této dvojici ještě útočníka z Premier League Matěje Vydru za 4 miliony eur (108 milionů korun) a pořád nám zbude ještě 300 tisíc eur (8 milionů korun) na Romana Hubníka či libereckého Tomáše Malinského.

Číslo 3

Na třetím místě našeho žebříčku skončil brazilský záložník Neymar. Hlavní hvězda francouzského PSG sice taktéž zaznamenala pětinovou ztrátu tržní hodnoty, jenže při původní cenovce 160 milionů eur (4,3 miliardy korun) Neymarova cena klesla o celých 32 milionů eur, v přepočtu na koruny o 864 milionů.

Číslo 2

Na druhé příčce se umístil Raheem Sterling. Také křídelník Manchesteru City si připsal pětinovou ztrátu své hodnoty na trhu jako jeho předešlí kolegové. Tržní hodnota anglického reprezentanta byla před zásahem koronaviru stejná jako u Neymara, tedy 160 milionů eur (4,3 miliardy korun). Po stržení 20procentní – dalo by se už téměř říci – koronavirové daně bude případný zájemce muset vysázet na stůl minimálně 128 milionů eur, tedy 3,4 miliardy korun.

Číslo 1

Největším skokanem ke dnu je v našem žebříčku Eden Hazard. Kombinace koronavirové krize a zranění snížila cenu belgického záložníka o 33 %. Hazarda tak německý server cení na 80 milionů eur (2,1 miliardy korun) místo původních 120 milionů eur, tedy 3,2 miliardy korun. Zajímavostí je, že ještě před přestupem do Realu Madrid měl Hazard tržní hodnotu 150 milionů eur, v „královském“ klubu ale jeho tržní hodnota jen padá.

Foto: Profimedia.cz

Na Hazardově tržní hodnotě se výrazně podepsala i série několika zranění.

Reklama

Doporučované