Hlavní obsah

Továrna funguje karanténě navzdory. Nejsme chráněni, bojí se zaměstnanci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Uzavření jednadvaceti obcí na Olomoucku kvůli koronaviru zkomplikovalo život i firmám, jež v izolovaných obcích fungují. Ze dne na den přišly o stovky zaměstnanců, které policejní hlídky odmítají do oblasti vpustit. Některé podniky musely svou výrobu pozastavit, uničovská továrna Unex ale nezavřela.

Článek

Nachází se v uzavřené oblasti a bojuje s nedostatkem zaměstnanců. I přesto uničovský Unex funguje dál. Zaměstnanci, kteří ve strojírensko-metalurgickém závodě nadále pracují, se však bojí o své bezpečí.

„Máme sice respirátory, ale jen ty s nejnižším stupněm ochrany,“ popsal Antonín Chromčák, který v továrně pracuje. Jediné, co se podle něj uklízí, jsou toalety. „Opatření jsou nedostatečná, nepřipadám si chráněný. Měli by to tu uzavřít, jinak se šíření viru nezastaví,“ myslí si.

Stovky zaměstnanců, kteří v závodě i nadále pracují, mají podle mluvčího společnosti Borise Keky zajištěny veškeré ochranné pomůcky. „Samozřejmostí jsou roušky, respirátory a rukavice. Externí firma nám poskytuje také plošnou dezinfekci pracoviště,“ sdělil Keka.

Dle svědectví dalšího zaměstnance sprchy a šatny ve firmě už týden nikdo neuklízel. „Při vstupu do firmy nám měří teplotu, ale teploměr často ani nefunguje,“ popsal pracovník firmy. Po práci se zase všichni společně sejdou ve sprchách a v šatně, s rouškou se ale sprchovat nemohou.

Riziko nákazy tak narůstá. „Možná by pomohlo dát dezinfekci i do šaten a svačinových koutů, případně poskytnout dezinfekční ubrousky. Nějak jsem si na nastalou situaci zvykl, ale že bych se cítil bezpečně, to se rozhodně říct nedá,“ uzavírá zaměstnanec Unexu, který si nepřál být jmenován.

Podle mluvčího Keky se závod nachází ve velmi náročné situaci. „Všichni se zatím učíme, jak s tím žít. Tvrdě pracujeme na tom, abychom zajistili maximální ochranu našich zaměstnanců. To je teď naší prioritou,“ sdělil.

Za běžného provozu pracuje v uničovském závodě 1 140 lidí. Tento týden jich dochází sotva polovina. „Někteří jsou v karanténě, jiní v pracovní neschopnosti. Spousta jich také bydlí mimo uzavřenou zónu,“ zdůvodnil nedostatek pracovních sil Keka.

Podle jedné ze zaměstnankyň pomáhají Unexu i okolní obce, například Paseka. „Starostka se domluvila s místním výrobcem obuvi, že ušijí roušky. Sehnala materiál i lidi, každý obyvatel dostal svoji roušku. Zbytek se rozvezl třeba právě do Unexu,“ řekla. Už před dvěma týdny zavedla firma základní bezpečnostní opatření. Zrušila služební cesty, omezila ve svých prostorách pohyb cizích osob a poskytla dezinfekční prostředky.

Reklama

Doporučované