Hlavní obsah

Toxický odpad z Babišovy chemičky: Istrochem čeká vyšetřování

Foto: Profimedia.cz

Ministr Ján Budaj před areálem chemičky Istrochem.

Reklama

Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj vytáhl do boje proti místní chemičce Istrochem ze skupiny Agrofert. Teď si na ni posvítila policie, informuje server Neovlivní.cz.

Článek

Už v červnu oznámil slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj snahu prosadit zákon o zákazu utajování výsledků geologických průzkumů ve věci znečistění životního prostředí. Poukazoval tak na případ bratislavské chemičky, kterou před osmnácti lety koupil nynější český premiér Andrej Babiš. Na inspekci v Istrochemu před pár dny zopakoval, že s jeho benevolencí už majitel firmy nemůže počítat.

Babiš firmu výhodně zprivatizoval v roce 2002. Podařilo se mu ale zajistit, že náklady na likvidaci toxických látek, které se v areálu chemičky nacházejí, neměl platit on, ale slovenský stát. Podle slovenského ministra životního prostředí by ale náklady měla nést Babišova firma. Do případu se podle informací serveru Neovlivní.cz vložila policie.

O podání trestního oznámení pro podezření z trestného činu ohrožení životního prostředí a stížnosti na nečinnost úřadů informoval předseda mimoparlamentní strany Spolu Juraj Hipš. Pravě strana Spolu odhalila deset let utajovaný geologický průzkum o silném znečištění půdy a vody přímo v areálu chemičky.

Podle ekonomického analytika a poslance vládní strany OĽaNO Petera Kremského, jenž dlouhodobě sleduje případy privatizací českého premiéra na Slovensku, je za vším politický kontext. Pro Agrofert by podle něj odstranění ekologických škod likvidační nebylo. Na nápravě se ale firma nemusí podílet díky Babišovým konexím.

Zástupci Agrofertu, pod který Istrochem spadá, vinu odmítají. Holding podle jednoho z bodů privatizační smlouvy měl investovat miliardu slovenských korun do rozvoje Istrochemu včetně ekologie a tvrdí, že vše tak dodržel. Ve slovenských médiích ale koncern připustil, že je připraven k jednání.

Reklama

Doporučované