Hlavní obsah

Tradice ustoupily starostem. Na pandemii doplatil i Ježíšek

Foto: Profimedia.cz

Spolek pro tradiční Vánoce si za podobu Ježíška vybral Pražské Jezulátko. Ilustrační snímek.

Reklama

Jedním z mnoha vedlejších efektů pandemie covidu-19 je i menší pozornost k tradicím a Ježíškovi. Ve veřejném prostoru se objevovaly jen globální vánoční symboly, říká Děpold Czernin, předseda Spolku pro tradiční Vánoce.

Článek

Ve výzdobě měst a obcí nebylo letos pro Ježíška během prosince tolik místa jako v posledních letech. Souvisí to s omezením trhů a adventních akcí.

Na další dopady pandemie upozorňuje Děpold Czernin, předseda Spolku pro tradiční Vánoce. Spolek se posledních několik let snaží předkládat vedle globálních vánočních symbolů, jako je Santa Claus nebo Děda Mráz, i Ježíška, pro jehož podobu si zvolil světově známou postavu Pražského Jezulátka.

V minulých letech spolek využíval jako reklamní nosič například vratné kelímky a hrnečky s vyobrazeným Ježíškem na adventních a vánočních trzích.

„V Brně, kde se normálně vypije milion porcí svařáků, tak každý, kdo si ho dal, viděl Ježíška. O to jsme letos přišli,“ říká Děpold Czernin a dodává, že menší zájem o tradice zaznamenal i na sociálních sítích. I to je podle něj důsledek pandemie, nebo konkrétněji protiepidemických opatření, která se během prosince začala utahovat a jako téma dominovala v mediálním i veřejném prostoru.

„Zabýváme se tím, co nás čeká zítra, jestli budeme moci navštívit babičku či si zajít na pivo. Nebo jsme naštvaní, že na pivo nemůžeme, ale neužíváme si tradice a krásu vánoční atmosféry,“ komentuje aktuální situaci ve společnosti Czernin.

Místo Ježíška globální vánoční symboly

Podle Czernina je delší dobu špatně to, že sice všichni v Česku čekají na Ježíška, ale v televizi, na internetu a v tisku se zejména v reklamách objevují postavy, které označuje za „globální vánoční symboly“, jejichž představiteli jsou zejména Santa Claus nebo Děda Mráz.

„Nebojujeme ze Santa Clausem ani s Dědou Mrázem, ani s dalšími. Jen říkáme, že mají přicházet tam, kde na ně čekají. A to ve chvíli, kdy opanují veřejný prostor v zemi, v níž více než 65 procent domácností čeká na Ježíška,“ tvrdí Děpold Czernin.

Letos z důvodů protiepidemických opatření klesl i počet měst, ve kterých se podařilo postavit kapličku s „Ježíškovou nebeskou kanceláří“, kde mohou lidé psát společný dopis Ježíškovi. Zatímco loni se kaplička objevila ve 22 městech, letos jen ve 14, protože v některých se radnice rozhodly vyhnout se dalšímu místu, kde by se lidé shlukovali.

Naopak nově se otevřely kapličky v Sezimově Ústí nebo Karlových Varech. Podle Děpolda Czernina ovšem letos nejdelší dopis napsali lidé v Liberci, kde dosáhl 558 metrů, další města ještě budou počítat.

Mezi nejčastější přání patří zdraví následované láskou a na třetím místě pak narození potomka. „Součástí téměř každého přání bylo i to, aby zmizel covid,“ dodává Czernin.

Naopak poprvé se Spolek pro tradiční Vánoce letos rozhodl uspořádat pěveckou soutěž, jejími patrony jsou například Dagmar Pecková nebo Jiří Pavlica či Jiří Strach. Videa s nazpívanou adventní nebo vánoční písní mohou lidé posílat až do 4. ledna.

Reklama

Doporučované