Hlavní obsah

Trafika s Člověkem v tísni: Titulkům s vykřičníkem nevěří ani oživlé mrtvoly

Foto: Seznam Zprávy

Ve speciálním díle Trafiky se utkali moderátorka Veronika Sedláčková a odborník Karel Strachota z Člověka v tísni.

Reklama

Článek

Také už se nestíháte orientovat ve všech fake news a konspiračních teoriích? Právě proto je tu speciál podcastu Trafika. Zákruty hoaxů a konspirací ve speciální Trafice odhalovali novinářka Veronika Sedláčková a Karel Strachota z Člověka v tísni.

V každé příručce o fake news se dočtete, že dezinformacím nepodlehnete, pokud budete důsledně ověřovat zdroje. Ale jen s tím si zdaleka nevystačíte. Jaké další tipy tedy mají naší hosté?

„Pokud vidím, že titulek obsahuje emoce, někoho dehonestuje, že jsou tam expresivní výrazy, tak zbystřím a zpozorním,“ popisuje svůj přístup Veronika Sedláčková. „A to je pro mě právě ten důvod hledat zdroj oněch informací. Jednoduše zavádějící titulek je znamením k tomu zpozornět,“ vysvětluje ve speciálním vydání podcastu Trafika.

„Já mám své zdroje, kterým důvěřuji víc než ostatním,“ navazuje Karel Strachota, ředitel vzdělávacího projektu Jeden svět na školách.

„Je důležité mít místa, kam si můžu chodit pro informace, na kterých odvedli novináři práci. A pak jsou různé další indicie – pokud je tam hodně vykřičníků, Caps Lock, pokud je v titulku Tohle ještě nikdo nečetl nebo Sdílejte, než to zakážou,“ říká Strachota.

V tomto díle jsme se podívali na správně bizarní příklady několika hoaxů i celých dezinformačních kampaní. Třeba na to, jaké věci se podle ruské propagandy dějí na Ukrajině.

Legalizovala se tam dětská prostituce, staví se tam koncentrační tábory nebo se chystá zákaz křesťanství? „Co vím přesně, že se šíří, že na Ukrajině bojují oživlé mrtvoly,“ dodává další hoax Karel Strachota, „já jak čtu ten Sputnik, tak tohle vím“.

Ale podíváme se i na spoustu dalších bizarních konspiračních historek, třeba o Pirátech, covidu, rakovině z větrných elektráren, globálním oteplování nebo reptiliánech.

Zná lépe hoaxy ostřílená politická moderátorka nebo ředitel vzdělávacího programu? To zjistíte v plné verzi speciálního dílu Trafiky vytvořeného ve spolupráci s Člověkem v tísni v rámci kampaně proti dezinformacím. Celý projekt Vyznáš se v dnešním světě?, pro který tento díl vznikal, si prohlédněte zde.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované