Hlavní obsah

Tragická bilance požárů v Austrálii: Devět lidí, až 30 procent koalů

Koala je jedním ze symbolů Austrálie.

Reklama

Lesní požáry na pobřeží Austrálie ve státě Nový Jižní Wales pravděpodobně přivodily smrt až 30 procent tamější populace koalů medvídkovitých. Informoval o tom britský list The Guardian s odkazem na prohlášení australské ministryně pro životní prostřední Sussan Leyové. Od počátku rozsáhlých požárů také zemřelo nejméně devět lidí.

Článek

Oheň již zničil přes pět milionů hektarů vegetace, z toho 3,4 právě ve státě Nový Jižní Wales. Jeho pobřeží je domovem významného množství australských koalů. Jejich počet se odhadoval na 15 až 28 000. Podle ministryně Leyové 30 procent koalů zahynulo, protože bylo zničeno 30 procent oblasti, kde se vyskytují.

Číslo ale není finální. „Budeme vědět více, až se požáry uklidní a budeme moci vše zhodnotit,“ uvedla Leyová pro rozhlasovou stanici ABC.

Australané s požáry bojují již od listopadu. Oheň zachvátil i Jižní Austrálii, Viktorii a Západní Austrálii. Podle britského deníku byly dřívější úvahy, které označovaly koaly za „funkčně vyhynulé“, liché a přehnané. Koalové jsou ale i přesto stále ohroženým druhem.

James Tremain, mluvčí komise pro ochranu přírody v Novém Jižním Walesu, sdělil v listopadu listu The Guardian, že vyhynutí koalů běží pomalu a tiše. „Přímo ničíme tisíce hektarů lesů, kde žijí. Kácíme je kvůli zemědělství, těžíme dřevo. Jejich přirozený habitat se ale zmenšuje i vlivem klimatických změn,“ dodal.

Populaci koalů, kteří jsou jedním ze symbolů Austrálie, výrazně ohrožují nejen klimatické změny, ale i infekční pohlavní nemoci. Ještě před letošními bezprecedentními požáry se mezi lety 1990 až 2010 populace koalů snížila v Novém Jižním Walesu a Queenslandu o 42 procent. Upozorňuje na to federální vědecká komise pro ohrožené druhy.

Reklama

Související témata:

Doporučované