Hlavní obsah

Tragický konec války. Dalešice bombardovali Sověti záměrně

Foto: archiv Rudolfa Špačka

Teprve částečné zpřístupnění ruských archivů odhalilo, že nad Dalešice byly vyslány dvě osmnáctičlenné skupiny letadel. Důvodem bombardování mohla být podle dalešického kronikáře Rudolfa Špačka chyba v komunikaci mezi letectvem a pozemními průzkumníky.

Reklama

Dalešice a Hrotovice na Třebíčsku zažily tragický konec druhé světové války. Zatímco do centra Hrotovic spadly pumy 8. května 1945 zřejmě omylem, Dalešice se staly terčem sovětského bombardování o den dříve záměrně.

Článek

Letecké roje startovaly z rakousko-maďarského pomezí. „Ukázaly to poslední výzkumy,“ řekl dalešický kronikář Rudolf Špaček. Kvůli bombám zemřelo 177 lidí, nejvíc v Hrotovicích.

První bomby shodil na Dalešice v pondělí 7. května 1945 roj 18 sovětských letadel v pravé poledne. Podle Špačka se dlouho věřilo, že se letadla otočila a do několika minut provedla druhý nálet. Teprve částečné zpřístupnění ruských archivů odhalilo, že nad Dalešice byly vyslány dvě osmnáctičlenné skupiny letadel. Důvodem bombardování mohla být podle Špačka chyba v komunikaci mezi letectvem a pozemními průzkumníky.

Foto: archiv Rudolfa Špačka

Následky sovětských náletů.

„Pověsti o tom, že sedláci měli vytažené mlátičky ze stodol a letci to považovali za německé zbraně, nejsou pravdivé. Podle dochovaných hlášení velitelů obou rojů tam byli posláni kvůli tomu, že se tam soustřeďovalo dělostřelectvo. Jenže v Dalešicích nebylo nic, němečtí vojáci, kteří tam přespali, odešli před tím v sobotu,“ řekl Špaček.

Foto: archiv Rudolfa Špačka

Kvůli bombám zemřelo 177 lidí, nejvíc v Hrotovicích.

Na Dalešice dopadlo 400 bomb

Pamětníci odhadli, že na Dalešice dopadlo asi 400 bomb různé hmotnosti. Jedna stokilová byla v obci nalezena před třemi lety při hloubení bazénu. „Dlouho jsem tomu nechtěl věřit, jak by je mohlo unést 18 letadel? Jenže se ukázalo, že letadel bylo 36 a podle záznamů shodily 380 bomb, takže to měli lidé spočítané dobře,“ řekl Špaček.

Bomby zasáhly především jihovýchodní část obce, která tehdy měla asi 700 obyvatel. Zemřelo 27 z nich, z některých rodin většina. Jejich pohřeb se konal 9. května. Zničených a poškozených bylo v obci 45 domů i kostel. Pod odloupnutou omítkou v interiéru se objevily fresky z konce 13. století, o kterých do té doby neměli odborníci povědomí. „Je to snad jediný světlý bod celé tragédie,“ řekl Špaček.

Foto: archiv Rudolfa Špačka

Na Hrotovice spadly tři bomby v okamžiku, kdy davy slavily konec války a lidé se vítali s Rudou armádou.

V Hrotovicích už slavili konec války, bomby zabily 114 lidí

Na Hrotovice, vzdálené od Dalešic asi tři kilometry, spadly tři bomby v okamžiku, kdy davy slavily konec války a lidé se vítali s Rudou armádou. Zemřelo jich 114, z řad Rudé armády bylo dalších 36 obětí. Mrtvého velitele dělostřelecké brigády Georgije Sacharova převezl tank až do Prahy. „Jeho potomci před rokem Hrotovice navštívili a měli dorazit i na letošní pietní akci, která je ale kvůli koronaviru zrušená,“ řekla starostka Hrotovic Hana Škodová.

Foto: archiv Rudolfa Špačka

Bomby zasáhly především jihovýchodní část obce, která tehdy měla asi 700 obyvatel. Zemřelo 27 z nich, z některých rodin většina.

„Ze dne tragédie se dochovala jediná fotografie, je součástí expozice hrotovického muzea, další snímky byly pořízené na pohřbu,“ řekl Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, které na expozici spolupracovalo. Pohřeb obětí se konal 11. května. Muzeum, jehož součástí je i připomínka 75 let staré tragédie, otevřelo město asi s 1 800 obyvateli v září 2018.

Pomník obětem z Dalešic byl odhalený 5. května 1946. Oběti z Hrotovic připomíná na čelní stěně zámku pomník, jenž byl odhalen 28. října 1947.

Reklama

Doporučované