Hlavní obsah

Český tým dělá spoustu chyb, ale hraje „cool” hokej. A na cestě jsou hvězdy z NHL

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čeští hokejisté na mistrovství světa vyhráli oba klíčové zápasy skupiny, i když na turnaji ani minutu nevedli. Jejich divoká hra fanoušky baví, ale tým má zjevné problémy. I proto se trenéři upínají na příjezd Davida Pastrňáka s Davidem Krejčím.

Článek

Martin Nečas po ledě občas létá jak utržený ze řetězu. Sebevědomí týmu dodávají i další beztarostní mladíci, jakoby s nimi tlak světového šampionátu vůbec nic nedělal. Ve Filipu Hronkovi už čeští fanoušci dokonce vidí nového Marka Židlického, nejednoho překvapil progres Libora Šuláka. To všechno znamená obrovský příslib do budoucna. Ale bude to stačit i letos?

To, že hrají Češi konečně zase „cool” hokej, ještě neznamená, že ho neumějí hrát i jejich soupeři. Začíná být zřejmé, že mezi hokejem tady a třeba ve Švýcarsku není prakticky vůbec žádný rozdíl. A tak vznikla paradoxní situace: zápasy národního týmu zatím v Dánsku náramně baví, i když by v minulých letech za výsledky hráči slýchávali kritiku.

Nejsou nijak přesvědčivé, do jisté míry jsou dost šťastné. Dvě výhry ze tří zápasů reprezentace uhrála navzdory tomu, že v Kodani ještě ani minutu (!) nevedla. Vždy musela dotahovat, pro výhru dramaticky otáčet zdánlivě ztracený zápas. Zaplať pánbůh to zvládla. Proti Slovákům díky sólu Nečase pár vteřin před koncem, se Švýcary zase zásluhou šesti chycených nájezdů Pavlem Francouzem.

S ohledem na další průběh turnaje to byly nejspíš jeho kritické momenty. Stačilo málo, jen zlomky sekund nebo pár centimetrů, a mohl být ohrožen postup do čtvrtfinále. Teď ho díky lepším vzájemným zápasům s oběma největšími konkurenty mají Češi víceméně v kapse. Jen totální kolaps, nebo snad shoda nečekaných výsledků by je o postup do play off mohly připravit.

Na cestě do Kodaně už jsou navíc dva hokejisté, kteří by výkonnostně měli celý tým zvednout na úplně jiný level. Dva borci, kteří by měli vyčnívat nad ostatními. V klíčových chvílích na ledě dominovat, překlopit tyhle vyrovnané zápasy na svou stranu. David Krejčí s Davidem Pastrňákem jsou posily jako hrom. Hráči, na kterých se dá stavět. A individuality, které týmu chyběly.

Oba by teoreticky měli stihnout čtvrteční mač s Ruskem. Zápas, v němž každý získaný bod bude příjemným bonusem navíc. S nimi v sestavě je rozhodně větší šance rozjetého rivala potrápit, možná i porazit. Ale není to tak důležité. Po výhrách nad Slovenskem a Švýcarskem se už nemusejí hráči ničím svazovat.

Plánujete vyrazit do Kodaně na zápas české reprezentace? Podívejte se na hokejového průvodce pro fanoušky

Průvodce pro hokejového fanouška.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

Po čtvrtečním mači se sbornou už totiž ve skupině narazí jen na soupeře, které by měli hladce porážet. Jakkoliv se Českem v posledních letech šíří zvěsti, že se hokejový svět vyrovnává, duely s Francií, Rakouskem a Běloruskem musejí znamenat povinné tři body.

A na letošním turnaji také příležitost, jak atraktivně hrající tým v klidu vyladit v družinu, která může ve čtvrtfinále jednoho z hodně silných soupeřů (Kanada, USA, Finsko) překvapit. Musí pracovat na vlastní disciplíně, špatně bráněných oslabeních nebo souhře, která trpí neustálým mícháním sestavy.

Ale času je ještě dost. A s Pastrňákem i Krejčím, hokejisty světového formátu, by to mělo jít hned líp.

Video: Rozhovor s bývalým reprezentantem Tomášem Vlasákem o českém týmu i proč měl jet Zadina na MS

Rozhovor s Tomášem Vlasákem.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované