Hlavní obsah

Trest pro prvního teroristu v Česku platí. Za útok na vlaky stráví ve vězení čtyři roky

Jaromír Balda je vůbec první člověk v Česku odsouzený za terorismus. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček komentuje aktuální verdikt.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaromír Balda je vůbec první člověk v Česku odsouzený za terorismus.

Článek

Důchodce Jaromír Balda, který před dvěma lety pokácel stromy na železniční tratě ve středních Čechách, stráví čtyři roky ve vězení. Nejvyšší soud v Brně odmítl jeho dovolání. Verdikt ve středu zveřejnil na úřední desce.

Balda je vůbec první člověk v Česku odsouzený za terorismus, konkrétně za teroristický útok na železnici a vyhrožování teroristickým trestným činem. Chtěl vyvolat dojem, že nehody jsou dílem islamistických teroristů.

Důchodce prostřednictvím svého advokáta u soudu protestoval proti kvalifikaci trestného činu, žádal, ať je souzen za zločin obecného ohrožení.

Nejvyšší soud se s tím ale neztotožnil. Podle něj byly naplněny znaky zvlášť závažného teroristického útoku. „Obviněný reálně způsobil bezprostřední nebezpečí vykolejení vlaků, a to opakovaně, čímž se dopustil takzvaného jiného nebezpečného jednání, protože vystavil cestující obecnému nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví. Takovými útoky chtěl zároveň závažným způsobem zastrašit obyvatelstvo, když předstíral, že se jedná o akt islamistických teroristických skupin,“ okomentoval verdikt mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

V případě, že by byl Balda souzený za obecné ohrožení, jak žádal, mohl paradoxně dostat ještě vyšší trest. „Klient věřil, že by byl soud milosrdný i v případě změny právní kvalifikace. Pan Balda se necítí jako terorista, byť překročení zákona přiznával,“ uvedl pro Seznam Zprávy Baldův obhájce Aleš Tolnay.

S verdiktem zatím neměl čas se blíže seznámit. „Nicméně klientovi nezbývá než respektovat závěry,“ řekl Tolnay. Nevylučuje, že se obrátí k Ústavnímu soudu.

Důchodce v létě 2017 zavinil nehodu dvou vlaků, když na trať pokácel dva stromy. V červnu to bylo na trase mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, v červenci mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Ke kolizi se stromy došlo v rychlosti 74, respektive 67 kilometrů v hodině. Několika desítkám cestujících se naštěstí nic vážnějšího nestalo.

Balda se k činu přiznal, u soudu potvrdil, že chtěl útok přiřknout islamistům. V okolí tratě proto pohodil letáky s arabskými nápisy „Alláhu akbar“, tedy „Bůh je veliký“. Důchodce, který hrál na harmoniku na akcích SPD, se obával uprchlické vlny. „Měl jsem jenom strašnej, živočišnej strach o milované české plémě, české lidičky a české písničky,“ vypověděl mimo jiné u soudu.

K útoku jej prý motivovaly vedlejší účinky léků na vysoký krevní tlak, migranti a politická vyjádření na jejich adresu.

Senior se dříve vyjádřil, že hodlal činem vyburcovat českou veřejnost. Přirovnal se k Janu Palachovi. „Chtěl jsem, aby se ty chytrý český hlavičky pozvedly nad zlatý český ručičky a uvědomily si, co se může stát,“ uvedl dřív u soudu.

Důchodci původně hrozilo až patnáct let za mřížemi. Dostal trest pod spodní hranicí sazby i vzhledem k psychickému stavu. Znalci potvrdili, že měl při obou činech sníženou příčetnost. Podle psychiatrů má organickou poruchu osobnosti, která negativně dopadá na jeho úsudky.

Reklama

Doporučované