Hlavní obsah

Trest smrti pro teroristy. Izrael chystá nový odstrašující zákon

Možnost absolutního trestu má odradit útočníkyVideo: AP

 

Reklama

Šéfové stran zastoupených v izraelské koaliční vládě se dohodli, že předloží parlamentu návrh zákona umožňujícího vynést trest smrti nad teroristy. Oznámil to ministr obrany a předseda nacionalistické strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman.

Článek

Lieberman zdůraznil, že pokud by byl návrh zákona schválen parlamentem, stal by se silným odstrašujícím prostředkem proti útočníkům a protiváhou jejich nadějí na to, že budou vyměněni nebo propuštěni na svobodu na základě politické dohody.

V roce 2011 Izrael například propustil více než 1000 palestinských vězňů výměnou za izraelského vojáka drženého pět let v zajetí v Pásmu Gazy.

„Nesmíme připustit, aby si teroristé mysleli, že spáchají vraždu a poté budou ve vězení v dobrých podmínkách a nakonec osvobozeni,” prohlásil Lieberman. Neupřesnil ale, kdy by měl být návrh zákona předložen parlamentu, kde by musel projít schvalováním hned ve čtyřech čteních, než by vstoupil v platnost. I po schválení by ho ovšem mohl anulovat izraelský nejvyšší soud.

Trest smrti je zakotven v izraelské vojenské legislativě pro Západní břeh Jordánu, je ale jen vzácně udělován a nikdy není vykonáván, zdůraznil izraelský deník Haarec.

Zákon v rámci hranic státu Izrael zakotvuje hrdelní trest za zločiny proti lidskosti a velezradu. Naposledy byl vynesen proti nacistickému válečnému zločinci Adolfu Eichmannovi, odsouzenému v roce 1961 a popravenému o rok později.

Reklama

Doporučované