Hlavní obsah

Očkování třetí dávkou začalo: Kdo ji má dostat a kam si zajít

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti covidu-19 se posouvá do další fáze. Lidé jsou postupně zváni na aplikaci třetí dávky. Seznam Zprávy přináší odpovědi.

Reklama

Lidé začali dostávat SMS, které je informují o nároku na třetí dávku očkování proti covidu-19. Pro koho je určená a proč je potřeba? Seznam Zprávy přináší odpovědi na nejčastější otázky.

Článek

Očkování proti covidu-19 se dostává do další fáze – otevřelo se podávání posilovacích třetích dávek vakcín. Vláda tak reaguje na zprávy o klesající účinnosti vakcín v čase i údaje o nižší účinnosti očkování vůči variantě delta.

Odborníci podávání třetích dávek určitým skupinám lidí doporučují, jedním dechem ale dodávají, že je v Česku stále asi 400 tisíc lidí nad 60 let, kteří vakcínu nedostali vůbec.

Proč se ani ne rok od začátku vakcinace začíná s podáváním booster (posilovacích) dávek a co o nich víme? Seznam Zprávy přináší odpovědi na nejčastější otázky.

Komu se třetí dávka doporučuje?

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje posilovací dávku zejména lidem nad 60 let, kterým od ukončeného očkování uplynulo alespoň osm měsíců.

Česká vakcinologická společnost (ČVS) ji doporučuje i lidem v dlouhodobé lůžkové péči nebo v domovech pro seniory. Stejně tak by podle ní měli třetí dávku postupně vyhledat i chronicky nemocní, kterým hrozí těžší průběh covidu-19, zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách.

Kromě toho vakcinologové podání boosteru doporučují lidem s oslabenou imunitou. Jde třeba o pacienty na onkologické léčbě, po transplantaci orgánů nebo kmenových buněk a podobně. Tito lidé si mohou pro třetí dávku přijít už čtyři týdny po ukončeném očkování.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) už dříve řekl, že se postupně budou očkovat i všichni ostatní, kteří budou více než osm měsíců po vakcinaci.

Přijde mi pozvánka? A kam jít?

Lidem, kterým uběhlo zmiňovaných osm měsíců od základního schématu očkování, chodí SMS. Od 20. září ji začalo rozesílat Ministerstvo zdravotnictví. Jen během září má zpráva přijít asi 30 tisícům lidí, kterým nárok na posilující dávku postupně vznikne.

Lidé se mohou následně přihlásit u svého praktického lékaře – stačí zavolat a domluvit se na termínu. Další možností je klasická registrace přes web ceskoockuje.cz, případně přes crs.uzis.cz, které nabízí možnost výběru očkovacího místa. Mimo to může zájemce přijít na některé z očkovacích míst bez registrace.

Jakou látku dostanu?

Pokud člověk při základním očkování dostal mRNA vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech, měl by totožnou látku dostat i nyní. Stejně tomu je u mRNA vakcíny Spikevax od Moderny.

„V situacích, kdy tato vakcína nebude dostupná, lze vzájemně mRNA vakcíny pro booster dávku zaměnit,“ zmiňují vakcinologové. Pokud ale zájemce o třetí dávku dostal v základním schématu AstraZenecu nebo Janssen, stejnou vakcínu už napotřetí nedostane. Na základě dat o účinnosti i vzájemném kombinování vakcín se ministerstvo rozhodlo, že se i v těchto případech bude podávat libovolná mRNA vakcína proti covidu.

Co když jsem covid zároveň prodělal?

Jak Seznam Zprávám potvrdila pneumoložka, imunoložka a náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, po prodělaném covidu a základní vakcinaci člověk pro booster dávku chodit nemusí.

„Pokud nemá závažnou nemoc, která by způsobovala poruchu imunity, tak si třetí dávku nemusí dávat. Třetí dávku už u těchto jedinců nedoporučujeme. Výjimkou jsou samozřejmě pacienti například na onkologické léčbě nebo pacienti po transplantaci, kteří covid prodělali a mají dvě dávky. Tam je to na individuálním zvážení lékařem,“ popsala náměstkyně.

Můžu se rovnou očkovat i proti chřipce?

Řada seniorů pro letošek zvažuje očkování proti chřipce, které se jim zároveň může překrývat s posilující dávkou vakcíny proti covidu. Podle náměstkyně Koziar Vašákové v tom ale není problém. Přijít si k lékaři mohou pro obě vakcíny najednou.

„Optimum je naráz aplikovat jak třetí dávku vakcíny proti covidu, tak vakcínu proti chřipce. Může se aplikovat do jedné ruky jedna vakcína a do druhé druhá látka,“ uvedla náměstkyně.

„Problém je pouze okolo optimálního načasování, protože vakcinologové by rádi vakcínu na chřipku viděli zhruba o měsíc později. Je to kvůli tomu, aby byly rizikové osoby optimálně chráněny ve vrcholu předpokládané chřipkové epidemie, který většinou nadchází až koncem roku. Zatím ale říkáme ano – protože už vidíme signály, že se sporadicky chřipka vyskytuje,“ dodala.

Možnost očkovat proti oběma nemocem simultánně zmiňuje i Česká vakcinologická společnost. Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky ale lidé obvykle dvě očkování najednou nechtějí a standardně jim mezi dávkami lékaři dávají dva týdny. „Stanovisko je takové, že to lze. Ale osobně si myslím, že mnoho pacientů, kteří by si nechali aplikovat obě vakcíny najednou, nebude. A určitě je do toho nebudu nutit,“ uvedl.

Hrozí při booster dávce nové vedlejší účinky?

Data od lidí, kteří už třetí dávku dostali, neukazují na žádné zatím nepopsané nežádoucí účinky vakcíny. Například Izrael začal populaci nad 60 let očkovat posilující dávkou už během léta a první předběžná data od 4 500 lidí ukázala, že se 88 procent respondentů cítilo „stejně nebo lépe“ než po druhé dávce vakcíny. Na výjimečné nežádoucí účinky neupozorňují ani české odborné společnosti.

Zabere třetí dávka na mutace?

Jako problematická se zatím jeví především varianta delta. Ta v době výzkumu aktuálních očkovacích látek nebyla známa, a i přesto, že očkování do jisté míry chrání i proti ní, je tato ochrana nižší oproti dříve se šířícím variantám viru.

Za poklesem účinnosti vakcín ale může být podle ČVS zodpovědné i běžné oslabování postvakcinační imunity v čase. Posilovací dávka má hladiny specifických neutralizačních protilátek i počty paměťových B a T buněk zvýšit.

„Paměťové buňky pak budou lépe reagovat na nové mutace včetně delta mutace produkcí protilátek,“ vysvětlují odborníci.

Data společnosti Pfizer z července 2021 ukazují, že třetí dávka Comirnaty zvyšuje hladiny protilátek u lidí od 18 do 55 let až pětinásobně. U lidí od 65 do 85 let bylo zvýšení jedenáctinásobné.

Kde ve světě už se očkuje?

Česko není jedinou zemí, která podávání třetích dávek alespoň pro některé skupiny obyvatel zahájila nebo se na to chystá. Aktuálně lze zmínit Izrael, Maďarsko, Německo, Rakousko, Velkou Británii, Srbsko, Čínu, Švédko nebo Rusko.

Pokud jde o stanovisko Evropské lékové agentury, otázkou plošného podávání posilovacích dávek všem dospělým se stále zabývá. Už začátkem září ale naznačila, že se k němu spíše přikloní. „Důkazy o nutnosti zvážit podání dalších dávek vakcíny u osob, které mohou na očkování reagovat nedostatečně, jako jsou osoby se silně oslabeným imunitním systémem nebo někteří starší pacienti, jsou však stále jasnější,“ uvedla agentura v prohlášení.

Reklama

Doporučované