Hlavní obsah

Společně silnější? Zůstalo u slov, koalice lidovců a Starostů se rozpadá

Lidovci a Starostové. Měli jít spolu, nejspíš půjdou každý zvlášť.

 

Reklama

Dvojkoalice lidovců a Starostů s vysokou pravděpodobností končí. Podle informací Seznamu předseda lidovců Pavel Bělobrádek informoval již před několika dny lídra Starostů Petra Gazdíka, že jeho strana chce spolupráci v blízké době vypovědět.

Článek

Zástupci lidovců pak chystaný plán zopakovali na středeční schůzce se Starosty v Poslanecké sněmovně, kterou redakci Seznamu do detailu popsalo několik zdrojů. Žádný ovšem nechtěl mluvit na jméno, oficiálně obě strany dál tvrdí, že spolupráce trvá.

Lidovci žádají, aby strany nekandidovaly jako dva rovnocenní partneři, ale aby se Starostové pouze přidali na jejich kandidátky.

To by zvýšilo šance na zisk poslaneckých mandátů. Stačilo by totiž překonat nutnou pětiprocentní hranici. Jako koalice by však lidovci a Starostové museli dosáhnout na desetiprocentní podporu. Čerstvé průzkumy přitom vyhlídky na podobná čísla ani náhodou neslibují.

Oficiálně má rozhodnutí padnout v úterý, kdy se sejde předsednictvo lidovců. Část Starostů podle všeho doufá, že si lidovci své rozhodnutí ještě rozmyslí.

„Máme podepsanou koaliční smlouvu, s dvojkoalicí počítáme,“ uvedl šéf Starostů Petr Gazdík. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek pouze napsal, že spekulace nekomentuje a koaliční smlouva i nadále platí. Detaily ve videoreportáži v úvodu článku.

Připomeňte si předvolební klip KDU-ČSL a STAN

Reklama

Související témata:

Doporučované