Hlavní obsah

Tři čeští studenti zmizeli před lety v Albánii. Hrůzná pravda vychází najevo až nyní

Záhady Josefa Klímy z 5. 12. 2019: Tři čeští studenti zmizeli před lety v Albánii. Hrůzná pravda vychází najevo až nyní.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nové poznatky nashromáždil spisovatel Josef Habas Urban. Stopy ho dovedly ke gangům, které v oblasti v době dohasínající války mezi Srby a kosovskými Albánci operovaly.

Článek

V roce 2001 odjeli tři čeští studenti – dva bratři a dívka, partnerka jednoho z nich – na toulky po albánských horách. Když se nevrátili ani poté, co jim vypršela víza, zorganizovali kamarádi a rodiče pátrací výpravu. Do Albánie se vypravila i matka obou chlapců, aby v místní televizi prosila o pomoc.

Všechno bylo marné.

Až nyní spisovatel Josef Habas Urban ve své knize Návrat do Valbone uveřejnil výsledky vlastního pátrání. Vydal se do nebezpečné oblasti zvané Prokletije celkem třikrát, zpovídal místní obyvatele, spojil se se srbským prokurátorem, který vyšetřoval válečné zločiny v době, kdy v inkriminované oblasti dohasínala válka mezi Srby a kosovskými Albánci. A dospěl k názoru, že čeští studenti se stali oběťmi gangů, které tu ve velkém provozovaly obchod s lidskými orgány.

Jak pátrání probíhalo? Kde naposledy zachytil spisovatel stopu českých studentů? Proč byla zavražděna albánská učitelka angličtiny, u které studenti naposled bydleli? Co se pravděpodobně stalo s jejich ostatky?

Odpovědi předkládáme v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované