Hlavní obsah

Tři miliardy cestujících za měsíc. Největší sezónní migraci na planetě zažívá Čína při Festivalu jara

V Číně skončí rok psa a začne rok prasete.Video: Lukáš Marek, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Největší sezónní migrace lidí na světě právě začala v Číně. Kvůli oslavám čínského Nového roku, neboli Festivalu jara, budou podle odhadu zemi od 21. ledna do 1. března křižovat tři miliardy cestujících.

Článek

Cestujících za rodinami na oslavy jarního festivalu a poté zpět do svého bydliště má být letos v Číně vůbec nejvíce v historii. Statistiky ministerstva dopravy předpokládají, že asi dvě a půl miliardy lidí bude cestovat v automobilech, přes 400 milionů vlaky a více než 70 milionů letadly.

Letos začne Nový rok čínského kalendáře 5. února. Uplynulý rok psa vystřídá rok prasete a následovat budou 15denní oslavy plné barev lampionů, draků a svící.

Na Festival jara si lze objednat i partnera

Kromě dopravních společností se na festival speciálně připravily i čínské e-shopy. Například obchod Tabao nabízí pro dívky, které se vrací domů za rodinou, partnery k pronájmu, kteří jim pomohou umlčet dotěrné otázky příbuzných na to, kdy už si konečně někoho najdou.

Se svátkem je spojená celá řada tradic. Lidé by se například první den v roce neměli mýt, sprchovat, ale ani vynášet odpadky, aby ze sebe nesmyli štěstí.

Další zajímavostí je například zvláštní filmový žánr spojený s Festivalem jara, takzvaný „che-suej-pchien“. Jde většinou o rodinné komedie se šťastným koncem, Evropanům by ale zřejmě takové filmy příliš nedávaly smysl, často totiž postrádají logiku.

Oblíbenou tradicí je i konzumace sladkostí, které mají osladit vyhlídky do nového roku. Typické jsou například sladké rýžové pudinky nebo smažené sladké knedlíky.

Reklama

Doporučované