Hlavní obsah

Tři okresy tíží pomalý ústup covidu

Foto: Seznam Zprávy

Podrobná koronavirová mapa níže v článku.

Reklama

V pátek přibylo v Česku oproti minulému týdnu o zhruba 500 případů méně. Pokračuje tak celorepublikový mezitýdenní pokles.

Článek

Doslova ve všech okresech se situace zlepšuje, pokles ale není rozložen rovnoměrně. Podrobnou mapu až na úroveň obcí najdete ZDE.

V Jihlavě se situace zlepšuje nejpomaleji z celé České republiky. Na sto tisíc obyvatel bylo v Jihlavě před týdnem 240 nakažených, nyní se situace dostala na 227. Pomalu se situace zlepšuje i v Českých Budějovicích, kde vůči poměru obyvatel klesl týdenní počet o 38 nakažených na 401. A ve Zlíně, kde je dlouhodobě poměr nejvyšší, se počet snížil z 519 na 404 případů na sto tisíc obyvatel.

Naopak poměrově největší pokles zaznamenal Cheb, který je zároveň okresem s celkově nejnižším počtem nakažených. Momentálně na sto tisíc osob eviduje šest případů týdně. Okresy Cheb a Sokolov zažily v únoru největší nápor epidemie v celém Česku. Týdenní incidence byla tehdy přes tisíc případů týdně na sto tisíc obyvatel. Nyní jsou na mapě suverénně nejsvětlejší.

Pro mezitýdenní srovnání okresů posouvejte kuličku pod mapou ze strany na stranu.

Další okresy s poklesem o více než polovinu jsou Ústí nad Orlicí, kde se čísla dostala ze 169 nakažených na sto tisíc obyvatel za týden na 78, a také Trutnov, kde je zaznamenán pokles ze 40 na 19. Opět jde také o okres, který v únoru zažil incidenci přes 1200 případů.

Týdenní incidence v krajích, podle které se určuje i tempo rozvolňování protiepidemických opatření, ukazuje dobrou situaci v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Pod incidenci sto případů na sto tisíc obyvatel se dostalo už sedm krajů. Naopak blíže ke dvěma stům než ke stovce jsou Jihočeský kraj, Zlínský kraj a těsně Vysočina.

Celorepublikově se incidence drží těsně nad stovkou, konkrétně na čísle 106 případů na sto tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované