Hlavní obsah

Tři státní rozpočty na redukci emisí skleníkových plynů

Foto: ČSOB

Ve skupině ČSOB je aktivní podpora firem při realizaci změn směrem k udržitelnosti a snižování emisí CO2 aktuálně nejvyšší prioritou.

Reklama

aktualizováno •

Na 4,5 bilionu korun se odhadují investice nutné v České republice na snížení emisí skleníkových plynů v souladu s plánem Evropské komise. Jde o přibližně trojnásobek příjmů českého státního rozpočtu na celý příští rok.

Článek

Rozsáhlá klimato-energetická opatření směřující EU k uhlíkové neutralitě obrátila pozornost i na bankovní sektor. Banky si důležitost své role uvědomují a sami jdou příkladem. „Proces dekarbonizace, jako jeden z prvních velkých kroků na cestě k udržitelnosti, je a bude pro řadu našich klientů skutečně velkou výzvou. Někdy i existenční. Pracujeme již delší dobu intenzivně na tom, abychom je při jejím zvládání byli schopni efektivně podpořit, ať odborným poradenstvím založeným na know how, které máme, nebo zajištěním optimálního financování nezbytných kroků,“ uvádí Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za řízení úvěrů a CSR.

Česká republika by měla snížit produkci emisí CO2 do roku 2030 o 55 procent v porovnání s rokem 1990, tedy ze 199 milionů tun na 89,5 milionu tun. Jen pro srovnání: v roce 2017 vyprodukovala ČR 129 milionů tun emisí. Snižování emisí znamená rozsáhlou restrukturalizaci české ekonomiky, a to se neobejde bez masivních investic. A kdo jiný by měl v takové chvíli přispěchat na pomoc než banky?

Nejvyšší priorita

Ve skupině ČSOB je aktivní podpora firem při realizaci změn směrem k udržitelnosti a snižování emisí CO2 aktuálně nejvyšší prioritou. „Právě v těchto dnech jsme schválili nový úvěr klasifikovaný jako Green Loan v souladu s nejpřísnějšími kritérii EU Taxonomie pro jednoho z našich nejvýznamnějších zákazníků. Jde o jednu z prvních společností v České republice, která tyto náročné podmínky splňuje. Úvěr bude čerpán na výstavbu nové administrativní a výrobní budovy,“ uvádí Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Foto: Shutterstock.com

České firmy, které do zelenější technologie už investovaly, jsou nyní v rámci celé EU výrazně konkurenceschopnější

Investice na snížení emisí CO2 u firem budou v tuzemsku směřovat zejména do oblastí energetiky a teplárenství (35 procent produkce CO2), průmyslu (28 procent), dopravy (14 procent), budov (10 procent) a zemědělství (7 procent).

Evropská dekarbonizace je podle Jána Lučana především velkou příležitostí pro změnu české ekonomiky směrem nejen k udržitelnosti, ale také k digitalizaci a vyšší konkurenceschopnosti.

„Máme nyní příležitost, a také zdroje díky velkým prostředkům z EU, technologicky změnit a posunout dopředu řadu odvětví. Dekarbonizace je šance na snižování výrobních nákladů, vývoj a zavádění moderních technologií, vytváření nových pracovních příležitostí, a tím nakonec zlepšování životního prostředí a kvality našeho života,“vyzdvihuje Ján Lučan.

Zelené technologie se vyplácejí

České firmy, které do zelenější technologie už investovaly, jsou nyní v rámci celé EU výrazně konkurenceschopnější. „Díky obrovskému technologickému pokroku, digitalizaci a samozřejmě i větší poptávce po ekologických řešeních už nyní platí, že zelená řešení často nejsou dražší, a naopak se dlouhodobě vyplácejí,“vysvětluje Ján Lučan.

Ekologické směrování EU se může projevit i ve ztíženém přístupu k financím u firem, které nebudou investovat do zelené budoucnosti. Banky se musí totiž řídit neustále se zpřísňujícími parametry ESG (Environmental, Social, Governance – odpovědnost z hlediska životního prostředí, sociální oblasti i řízení firmy). „Když rostou s tímto financováním náklady bankám, musí je promítnout i do svých úrokových sazeb,“ upozorňuje Ján Lučan.

Foto: Shutterstock.com

V případě udržitelnosti jde skupina ČSOB řadu let příkladem a patří k lídrům

ČSOB jde příkladem

V případě udržitelnosti jde skupina ČSOB řadu let příkladem a patří k lídrům. Její sídlo v pražských Radlicích a čerstvě postavená regionální centrála v Hradci Králové se řadí mezi jedny z nejekologičtějších budov v Evropě. „Udržitelnost a ekologie jsou součástí všeho, co v ČSOB děláme. V udržitelnou vizi budoucnosti silně věříme, chceme ji dále podporovat a zároveň zohledňovat environmentální aspekty naší každodenní činnosti,“zdůrazňuje Petr Hutla a dodává: „Jako první jsme ukončili financování uhelných projektů. Naši uhlíkovou stopu jsme v porovnání s rokem 2015 snížili o 61 procent, ušetřili jsme téměř 50 000 kubíků vody a 248 tun papíru. Klesla i naše spotřeba elektřiny, kterou navíc od letošního roku spotřebováváme jen z obnovitelných zdrojů.“

ČSOB je dlouhodobě vedoucím hráčem u služeb pro korporace, firmy a podnikatele. Její objem firemních úvěrů činil na konci pololetí bezmála 350 miliard korun. Zajišťuje firmám dostupnost finančních služeb po celé ČR, prostřednictvím EU centra pomáhá získávat evropské dotace, díky online službě Trade Club rozšiřuje kontakty a trhy exportérům a pomocí systému We.Trade umožňuje uzavřít obchodní smlouvu digitálně odkudkoliv. Pro menší podniky a živnostníky ČSOB provozuje web Průvodce podnikáním a pro startupové projekty pak akcelerátor Start it @CSOB.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované