Hlavní obsah

Tři vejce do skla vytlačuje složitější recept aneb Jak se mění chutě Čechů

Foto: Profimedia.cz

Anglická snídaně už netáhne. Vejce jsou ovšem podle šéfkuchaře Jana Punčocháře v kuchyni stejně důležitá jako sůl.

Reklama

Dřív rozhodovala rychlost, dnes si lidé více na jídlo potrpí, míní Jan Punčochář.

Článek

Tři vejce do skla. Legendární film s Vlastou Burianem, který v české komedii ztvárňuje Vincence Babočku, bezvýznamného zaměstnance policejní stanice. Dovolená v Karlových Varech mu však zcela nečekaně poskytne příležitost dokázat, co v něm opravdu vězí.

Režisér Martin Frič českou komedii, která patří ke stálicím televizního programu a ani letošní Vánoce nebyly výjimkou (TV Prima), pojmenoval podle oblíbeného pokrmu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Proč ale právě tento recept byl v té době takový fenomén?

Podle šéfkuchaře Jana Punčocháře, který poměrně nedávno otevřel restauraci U Matěje, je za kouzlem receptu hlavně jednoduchost a rychlost.

„Za první republiky to byl fenomén. Je to snadný recept, do skla se dají jenom tři naměkko vařená vejce, pak stačí jen opepřit a osolit,” řekl Seznamu Punčochář.

Obliba jednoduchých jídel byla dána hlavně dobou. Za dob komunismu lidé opět neměli příliš na výběr, proto se až nyní podle Punčocháře začínají zajímat o kvalitu potravin a rádi si za ni připlatí.

„Změnilo se to, lidé se koukají, co si dají a jak je to připravené. Když si dá zákazník českou kuchyni, tak se kouká, aby tam nebylo moc mouky a maso bylo kvalitní,” uvedl Punčochář.

S tím souvisí i to, že lidé vyhledávají zdravější potraviny a snídaňové menu se na tom podle šéfkuchaře také proměnilo.

„Ten trend se změnil. Všímám si, že v poslední době se do snídaní promítá hodně ovoce a zeleniny a naopak méně tučných věcí,” vysvětlil.

Anketa

Anglické snídaně jsou poslední dobou passé, naopak vejce se popularitě stále těší. Dříve kralující vejce ve skle nahradila nová oblíbená pochoutka – vejce Benedikt.

„Vejce Benedikt a tři vejce do skla jsou úplně rozdílné recepty. Na vejce Benedikt je třeba opečená žemle s kouskem šunky, na ní ztracené vejce s roztékajícím se žloutkem a to vše završené holandskou omáčkou. Naproti tomu na vejce do skla jsou potřeba pouze vejce,” vysvětlil šéfkuchař podniku U Matěje.

Vejce platí za oblíbený pokrm českého národa. Rádi je snídáme, používáme je při pečení, do polévek, mnozí z nich chystáme pomazánky, majonézu.

Vejce jsou podle Punčocháře zázračná. „Vejce potřebujete do spousty věcí, nedají se ničím nahradit. Je to taková sůl,“ řekl šéfkuchař. Navíc se podle něj dají vejce připravit na tisíce způsobů.

Reklama

Související témata:

Doporučované