Hlavní obsah

Tribuny OH se otevřou pro 10 tisíc lidí, odhalen byl první nakažený sportovec

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Do Tokia dorazil první sportovec infikovaný covidem-19. Přestože byl tamními úřady zajištěn, budí nastávající OH a přítomnost sportovců z celého světa obavy. Pořadatelé dnes navíc oznámili, že diváci budou moci přihlížet z tribun.

Článek

Do začátku olympijských her zbývá něco málo přes měsíc. Sportovci z celého světa se nicméně do země pomalu začínají sjíždět dříve, aby v Japonsku mohli trénovat. Jako druhá po australské delegaci softbalistek dorazila na tokijské letiště i devítičlenná olympijská skupina z Ugandy. Přestože všichni prošli oběma dávkami očkování vakcínou AstraZeneca a před cestou měli testy na přítomnost infekce negativní, jeden člen měl po příletu do Japonska test pozitivní.

Všichni (kromě nakaženého, který by uvalen do karantény ve vládou vyčleněném ubytování) se po příletu přesunuli do Osaky, kde budou dále trénovat. Podle britské BBC byli členy přijíždějící skupiny boxeři, trenéři a oficiální představitelé ugandského týmu.

V Ugandě se situace kolem covidu-19 zhoršuje. Tamní prezident Yoweri Museveni v pátek oznámil tvrdší opatření. Zakázán je pohyb všech kromě turistů, zdravotníků a pracovníků klíčové infrastruktury. Na déle než měsíc se pak uzavřou školy, univerzity a náboženská místa.

Naopak v Japonsku skončil nouzový stav po několika týdnech v minulou neděli. Země má ale stále daleko od toho, aby označila boj proti covidu-19 v zemi za úspěšný. Naočkovaných je navíc pouhých šest procent populace, což Japonsko řadí mezi vyspělé státy s velice nízkou proočkovaností. Obavy proto budí i olympijské hry, na které se sjedou sportovci z celého světa, a jak dnes pořadatelé olympiády uvedli, sledovat budou moci olympijské dění i domácí diváci z tribun.

Minulý týden přitom vydali zdravotní experti zprávu, podle které je „nejméně rizikovou variantou“, jak hry uskutečnit, ta bez diváků. Apelovali proto na pořadatele, aby se doporučení drželi. Ti jsou nicméně přesvědčeni, že velkolepou událost zvládnou. „Probíhá mnoho sportovních a domácích událostí s diváky na domácí i mezinárodní úrovni. S důkladnými opatřeními a vládními požadavky věříme, že můžeme hry s diváky uspořádat,“ uvedli ve společném prohlášení.

Olympijské areály budou moci být naplněné maximálně z poloviny (někde až deset tisíc diváků). Fanoušci budou mít nicméně zákaz pokřikovat, mluvit nahlas a po celou dobu budou muset mít ochranu úst. Pravidla pro počty diváků na stadionech pro paralympijské hry, které začnou hned po těch olympijských, oznámí pořadatelé v polovině července.

Obavy o rozšíření infekce v zemi nicméně stále panují. Premiér země Jošihide Suga nabádal minulý týden Japonce, aby pokud možno sledovali olympiádu přes televizi než osobně na stadionech. Ke hrám jsou skeptičtí i samotní Japonci. Podle průzkumů z 19. a 20. června pořádaných agenturou Asahi News Network uvedlo 65 % Japonců, že by hry přesunuli nebo zrušili. Téměř 70 % také uvedlo, že hry podle nich neproběhnou tak bezpečně, jak uvádí vláda a olympijští organizátoři, informuje agentura Reuters.

Reklama

Doporučované