Hlavní obsah

Třinecké železárny odmítají tvrzení, že se v průmyslu šíří nákaza

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle společnosti Třinecké železárny (TŽ) statistiky nemocnosti ukazují, že zvýšená hygienická opatření zavedená už od loňského března mají smysl a fungují. Firma je přesto připravena zapojit se do plošného testování.

Článek

Požadovat uzavření průmyslové výroby je podle společnosti absolutně nepřijatelné. „Apelujeme na představitele vlády a politických uskupení, aby nechali firmy pracovat. Ve svých podnicích jsme schopni zabránit nekontrolovatelnému šíření nákazy, máme dostatek nástrojů na to, abychom apelovali na zaměstnance a poskytli jim takové podmínky, aby se na pracovišti nákaze vyhnuli,“ uvedla mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v pondělí uvedl, že dobrovolně a systematiky testuje už od podzimu velká většina velkých podniků. „Nemá smysl je zavírat nejen z pohledu ekonomického, ale i epidemiologického,“ uvedl hejtman.

Tvrzení o šíření nákazy v průmyslových podnicích podle TŽ nejsou podložena daty. Železárny uvádějí, že udělaly maximum opatření, aby zabránily šíření nemoci a ochránily své zaměstnance. „Ve zodpovědných firmách jsou tato opatření dodržována, další zpřísnění proto nejsou potřebná. Lidé ve firmách je důsledně dodržují a chrání sebe i své kolegy,“ uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Podnik už před rokem upravil střídání směn, tak aby se homogenní skupiny pracovníků nepotkávaly a nemísily mezi sebou. „Zaměstnanci mají při setkávání povinnost nosit roušky a respirátory, provádíme pravidelně dezinfekci společných prostor, zaměstnance v potenciálně rizikovém kontaktu testujeme, máme zaveden systém karantény, připravujeme vlastní systém očkování,“ uvedl Czudek.

Za pravdu mu podle něj dávají statistiky nemocnosti, kdy aktuálně je pozitivní na koronavirus zhruba procento zaměstnanců. Nákaza v jednotlivých provozech je spíše sporadická a týká se jednotlivců, zřídkakdy skupiny lidí.

„Od počátku pandemie jsme nemuseli uzavírat provozy z důvodu nemocnosti. Aktuálně je ze 7000 zaměstnanců Třineckých železáren pozitivně testovaných na covid-19 v areálu pouhých 68 zaměstnanců,“ uvedl ředitel.

Škody při uzavření průmyslové výroby by podle TŽ byly nevyčíslitelné a nenávratné. „Rizikem je ztráta zákazníků v Evropě, kteří jsou na naší oceli závislí ve svých výrobách, takže by jednoznačně došlo k úplnému zastavení celého složitého systému koloběhu výroby, který pracuje s ocelí. V konečném důsledku by to vedlo k propouštění tisíců lidí a mělo nedozírné následky především na region Třinecka a jeho okolí,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované