Hlavní obsah

Trojský kůň má porazit rakovinu. Vědci úspěšně otestovali nový lék

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci úspěšně otestovali lék, který dokáže ničit rakovinotvorné a bakteriální buňky, aniž by poškodil okolní zdravé tkáně.

Článek

Vědci z Edinburské univerzity k „oklamání“ rakovinných buněk zkombinovali malou molekulu SeNBD, která zabíjí rakovinu, s chemickou potravinovou sloučeninou. Podle vědců je třeba provést i další studie, aby se potvrdilo, zda se jedná o bezpečnou a rychlou metodu léčby raných stadií rakoviny, informoval web Herald Scotland.

Rakovinné buňky jsou „nenasytné“ a potřebují přijímat velké množství potravy, aby získaly energii, a obvykle jí přijímají více než zdravé buňky, uvedla Edinburská univerzita. Spojením SeNBD s chemickou potravinovou sloučeninou se z molekuly stává „ideální kořist pro škodlivé buňky“, které ji pozřou, „aniž by byly upozorněny na její toxickou povahu“.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Communications.

Lék vynalezli vědci z Edinburské univerzity. Ti jeho působení přirovnali k trojskému koni, SeNBD je totiž světlem aktivovaný fotosenzibilizátor. To znamená, že chirurg může přesně rozhodnout, kdy chce lék aktivovat, čímž se snižuje pravděpodobnost, že zničí zdravé tkáně.

„Rovněž se tak předchází vedlejším účinkům, jako je vypadávání vlasů, což jiné protinádorové látky běžně způsobují,“ uvedla univerzita v prohlášení.

„Tento výzkum představuje důležitý pokrok při navrhování nových léčebných postupů, které lze jednoduše aktivovat světelným zářením, které je obecně velmi bezpečné.“ uvedl vedoucí výzkumný pracovník profesor Marc Vendrell.

„SeNBD je jedním z nejmenších fotosenzibilizátorů, jaké kdy byly vyrobeny. Jeho použití jako „trojského koně“ otevírá mnoho nových možností v intervenční medicíně. Dokážeme zabíjet škodlivé buňky, aniž by byla ovlivněna okolní zdravá tkáň,“ dodal Vendrell.

Podle výzkumného pracovníka na univerzitě v Edinburghu Sama Bensona je mechanismus aplikace léku tak sofistikovaný, že „lék k buňce de facto projde hlavními dveřmi a nemusí hledat způsob, jak se utkat s buněčnou imunitou“.

Podle Národního onkologického ústavu (NCI) bylo jen v roce 2020 ve Spojených státech diagnostikováno zhruba 1,8 milionu lidí s rakovinou. To je 442,4 na 100 000 osob. V České republice bylo za rok 2018, což jsou podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky nejnovější data, nově diagnostikováno 87 361 onemocnění, což je 822,1 na 100 000 osob.

Reklama

Doporučované