Hlavní obsah

Truck SPĎák, muži v černém a němí kandidáti. SPD odstartovala volební kampaň

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

SPD v Praze na Letné zahájila kampaň před volbami do Sněmovny. Nechyběla ochranka, kamion SPD, který bude jezdit do krajských měst, nebo představení stranické hymny.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne to na pražské Letenské pláni vypadalo, jako kdyby se na ní chystal menší koncert. Pódium s velkoplošnou obrazovkou, oplocený prostor a na každém rohu ramenatí muži v černých tričkách.

Hned vedle ale parkoval monstrózní kamion Strany přímo demokracie - klíčový předvolební tahák Tomia Okamury.

Na zahájení kampaně SPD do uzavřeného prostoru mohli jen akreditovaní novináři a politici SPD, žádní příznivci na místě nebyli. Reportéři Seznam Zpráv do poslední chvíle nevěděli, jestli budou mezi vyvolenými - představitelé strany nejdřív nechtěli akreditaci umožnit s odkazem na to, že redakce o straně nepíše objektivně.

+11

I pro vpuštěné ale na místě panovala striktní pravidla. K lídrům kandidátek se novináři vůbec nedostali - nejdříve je strana schovávala v zákulisí, pak je ukázala na pódiu, aniž by kteréhokoli z nich nechala promluvit jediné slovo. Po společném focení a tiskové konferenci, na které nesměly padat dotazy, je zase odvelela do zázemí.

Několik z všudypřítomných mužů v oblecích a s černými brýlemi neustále doprovázelo přímo předsedu strany Tomia Okamuru. O žádnou osobní ochranku ale podle něj nejde.

„Ne, tady kolega je naším voličem. To je trošku jinak. To je táta od rodiny. Jsem rád, že mám kolem sebe spoustu lidí, kteří fandí SPD a kteří mě doprovodí. Oni mě třeba i doprovází a pomůžou,“ reagoval Okamura na dotaz, zda si pořídil ochranku.

Hnutí SPD na akci představilo také novou hymnu, pro jistotu zazněla hned dvakrát. Poprvé ji zpíval osobně muzikálový zpěvák Petr Kolář. Později ji nechal Okamura pustit ještě na velkoplošné obrazovce spolu s videoklipem.

Okamura byl spolu se svým politicky zkušeným místopředsedou Radimem Fialou jediným, kdo se dostal ke slovu. Oznámil, že povede kandidátku v Moravskoslezském kraji a použil svou oblíbenou mantru, že je část jeho rodiny z Moravy.

„Já jsem po mamince, po babičce a dědečkovi poloviční Moravák. Cítím se být Moravákem, koluje ve mě moravská krev. Vstupoval jsem do politiky, když jsem vyhrál senátní volby na severní Moravě,“ řekl Seznam Zprávám Okamura.

V mlčící skupince lídrů postávali hned tři bývalí politici ČSSD - exposlankyně Vladimíra Lesenská, poslanec Jaroslav Foldyna a také exministr Zemanovy vlády Jaroslav Bašta. Kvůli Baštově angažmá opustila část pardubických straníků kandidátku. Rozruch způsobil i pražský lídr, kterým je pracovník pražského arcibiskupství a správce facebooku kardinála Dominika Duky Josef Nerušil.

Okamura: Chceme do vlády

Okamura Seznam Zprávám řekl, že by chtěl, aby SPD získala víc než 11 procent, které měla v předchozích volbách. Předem odmítá pouze spolupráci s koalicí Pirátů a STAN.

„Samozřejmě ideální situace by byla, aby SPD byla jazýčkem na misce vah při sestavování vlády. Rádi bychom byli součástí vlády,“ popisuje Okamura, s jakým volebním výsledkem by byl spokojený.

SPD již dříve oznámila, že bude objíždět krajská města s jarmarkem, na kterém budou tuzemští producenti nabízet své potraviny. Ve volebních novinách strana slibuje třeba kilogram mrkve za 8 korun, máslo za 26 korun a kilogram vepřové plece za 54 korun.

„SPD nebude nic prodávat, my budeme jen propagovat své hnutí. A vedle nás producenti budou prodávat své zboží. Bude to jako, když jsme sousedi. Nic nebudeme kupovat, prodávat, dotovat,“ komentoval plán Okamura.

Po menších městech bude jezdit kamion nazvaný SPĎák, ve kterém se mimo jiné bude točit pivo. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy strana vydá v září také další číslo volebních novin v nákladu asi pěti milionů kusů. Noviny budou lidé dostávat do schránek.

Lídři krajských kandidátek hnutí SPD pro volby 2021

Moravskoslezský kraj, Tomio Okamura, poslanec a předseda hnutí SPD.

Olomoucký kraj, Ing. Radim Fiala, poslanec a místopředseda hnutí SPD.

Karlovarský kraj, Karla Maříková, poslankyně, zdravotní sestra.

Liberecký kraj, Ing. Radovan Vích, poslanec, voják, plukovník v záloze.

Kraj Vysočina, Radek Koten, poslanec, předseda výboru pro bezpečnost.

Pardubický kraj, diplomat Jaroslav Bašta.

Královéhradecký kraj, Ing. Vladimíra Lesenská, ředitelka pracoviště Úřadu práce Ústí nad Orlicí.

Zlínský kraj, MUDr. Vladimír Zlínský, lékař ORL, zastupitel Zlínského kraje.

Plzeňský kraj, Ing. Marie Pošarová, finanční analytička, zastupitelka Plzeňského kraje.

Jihočeský kraj, MUDr. Iveta Štefanová, lékařka.

Ústecký kraj, poslanec Jaroslav Foldyna.

Jihomoravský kraj, PhDr. Jan Hrnčíř, poslanec, vysokoškolský pedagog.

Praha, Mgr. Josef Nerušil, člen Rady Českého rozhlasu, odborný pracovník Arcibiskupství pražského.

Středočeský kraj, Radek Rozvoral, poslanec, místostarosta obce Všechlapy u Nymburka.

Zdroj: SPD

Reklama

Doporučované