Hlavní obsah

Trump a Putin se krátce setkali na G20, uvedl poradce z Kremlu

Americký a ruský prezident na summitu G20 v Argentině.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Prezidenti Spojených států a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin se v pátek na okraj summitu G20 v Argentině krátce setkali. Podle agentury Reuters to v sobotu prohlásil kremelský poradce Jurij Ušakov.

Článek

Původně se měly hlavy obou států oficiálně setkat na bilaterální schůzce, tu ale Bílý dům kvůli incidentu u Krymu odřekl. Další termín možného setkání obou prezidentů není podle Ušakova znám.

V Buenos Aires se sešel Putinův poradce Ušakov s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem. Po jednání kremelský činitel uvedl, že Moskva i Washington jsou připraveny v kontaktu pokračovat.

Putin na tiskové konferenci po skončení summitu prohlásil, že se chce s Trumpem setkat, až se americký prezident bude cítit připraven, stanovování podmínek ale odmítl.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v sobotním rozhovoru s televizí CNN zopakoval, že Trump se chce s Putinem setkat, ale že Rusko musí nejdříve propustit zajaté ukrajinské námořníky.

Trump tento týden pohrozil, že kvůli incidentu, při kterém ruské námořnictvo před týdnem zajalo posádku tří ukrajinských lodí, jednání s Putinem na G20 zruší. Ještě před odletem do Argentiny tvrdil, že na schůzku je příhodný čas a že je pravděpodobné, že se s Putinem setká. Krátce nato ale z paluby prezidentského speciálu Air Force One oznámil, že vzhledem k situaci u Krymu setkání ruší.

Ukrajina po incidentu vyhlásila válečný stav a znemožňuje ruským mužům vstup do země. Putin na sobotní tiskové konferenci řekl, že vyhlášení válečného stavu zemi rozdělí, a poznamenal, že omezení vůči ukrajinským občanům Rusko neplánuje zavést.

Reklama

Doporučované