Hlavní obsah

Trump zve Putina do Washingtonu

Trump si výsledek summitu v Helsinkách pochvaluje a s Putinem se chce podruhé setkat ve Washingtonu.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Vladimira Putina chce Trump pozvat k podzimní návštěvě hlavního města USA, a to navzdory předchozí kritice po summitu v Helsinkách.

Článek

Americký prezident Donald Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na podzim do Washingtonu.

Bolton už prostřednictvím svého ruského protějšku odeslal Putinovi oficiální pozvání. Datum návštěvy nebylo upřesněno, americká média ale nevylučují, že nový summit prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského partnera by se mohl uskutečnit během zářijové schůze Valného shromáždění OSN. Podle agentury AP by se státníci měli sejít v Bílém domě.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer prohlásil, že by se Trump neměl s Putinem znovu sejít mezi čtyřma očima, dokud se Američané nedozvědí, co se vlastně přihodilo během dvouhodinové schůzky obou prezidentů v Helsinkách.

Trump se s Putinem setkal v pondělí v Helsinkách. I přes kritiku zákonodárců a médií trvá na tom, že pondělní summit byl velký úspěch. Uvedl také, že se již těší na druhou schůzku s ruským prezidentem.

Putin prý navrhl referendum o východní Ukrajině

K první oficiální schůzce Trumpa s Putinem list The Washington Post v pátek napsal, že američtí vládní činitelé se stále marně snaží zjistit, co šéf Bílého domu vlastně v Helsinkách dohodl. To podle deníku dokládá i fakt, že mluvčí ministerstva obrany USA nejsou schopni odpovědět na dotazy novinářů, jaký dopad může schůzka mít na americkou armádu.

Dva anonymní zdroje agentury Bloomberg obeznámené s Putinovým vystoupením před ruskými velvyslanci uvádějí, že ruský prezident navrhl Trumpovi možnost uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu.

Trump prý žádal Putina, ať tento plán veřejně nerozhlásí, aby si jej mohl promyslet.

Bílý dům dosud neodpověděl na žádost o vyjádření. Mluvčí Kremlu se vyhnul uvedení podrobností ohledně Putinova návrhu, jen řekl, že „se probíraly některé nové myšlenky“ a že se na nich „bude pracovat“.

V Donbasu separatisté v květnu 2014 uspořádali referendum o vyhlášení nezávislosti, které USA a EU odmítly a Kyjev označil za frašku. Rusko uvedlo, že respektuje hlasování, podle kterého 96 procent voličů podpořilo odtržení od Ukrajiny. Loni Putin rozhněval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka rozhodnutím uznávat dokumenty a doklady vydané separatisty.

Igor Plotnickij, jeden z vůdců separatistů v Donbasu, tvrdí, že kdyby se na východě Ukrajiny konalo referendum, dopadlo by stejně jako na Krymu, který hlasoval pro připojení k Rusku.

Putin se po summitu před novináři zmínil, že jednal s Trumpem o nových návrzích na urovnání situace na východě Ukrajiny a že na nich budou dále pracovat experti. Kyjev následně požádal Washington o objasnění, respektive o popření slov ruského vůdce.

Kvůli nejasnostem o obsahu schůzky dokonce několik demokratických zákonodárců navrhlo, aby Kongres pozval na jednání tlumočnici, která Trumpovi při setkání s Putinem mezi čtyřma očima překládala.

Sám Trump v pátek na Twitteru média obvinil z vyvolávání války. „Prolhaná média zoufale usilují o konfrontaci s Ruskem, dokonce takovou, která může vést k válce. Činí bezohledný nátlak a nenávidí skutečnost, že pravděpodobně budu mít dobré vztahy s Putinem,“ napsal.

Reklama

Doporučované