Hlavní obsah

Trump chce snížit příspěvky na zbraně, brát bude i zemím, které bojují s Islámským státem

Donald Trump chce snížit příspěvky na zbraně.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Rozhodnutí amerického prezidenta se dotkne značné části spojeneckých zemí, ale i amerického zbrojního průmyslu.

Článek

Americký prezident Donald Trump hodlá omezit příspěvky na nákup zbraní pro značnou část spojeneckých zemí. Úspora plánovaná v rámci Trumpem prosazovaného snížení příspěvků na zahraniční pomoc se dotkne například Ukrajiny, Gruzie či Pákistánu. Podle amerických médií to vyplývá z interního dokumentu ministerstva zahraničí. Experti upozorňují, že tento krok pravděpodobně poškodí americké zbrojní firmy, od nichž již dotyční spojenci nemusejí kupovat zbraně a mohou se obrátit na levnější konkurenci.

Místo grantů půjčky

Podle Trumpa by se nevratné granty, které poskytuje USA spojencům teď, měly změnit v úvěry. Navíc suma, kterou by země dostaly, by se výrazně snížila. Podle televize CBS z dokumentu ministerstva zahraničí vyplývá, že například Pákistán dostane místo letošních 265 milionů dolarů (6,4 miliard korun) pouze 100 milionů (2,4 miliardy korun) ve formě půjčky.

Podobně výrazné omezení má podle návrhu čekat také Ukrajinu, která americkou pomoc využívá k boji proti proruským separatistům na východě země. Škrty pro Kyjev jsou plánovány ve výši 70 procent. Gruzie by podle návrhu měla obdržet o 58 procent méně než letos, Arménie o 67 procent a Ázerbájdžán dokonce o 90 procent méně, získat by jako pomoc měl jen jeden milion dolarů (24 milionů korun).

Omezení se dotkne i zemí bojujících s takzvaným Islámským státem, jako je například Maroko nebo Libanon. Změny se naopak nedotknou Izraele, kde Trump počítá s příspěvkem 3,1 miliardy dolarů, nebo Egypta.

Není však jasné, zdali všechny návrhy projdou hlasováním v Kongresu, který bude rozpočet schvalovat. Proti omezování zahraniční pomoci, včetně vojenské, se staví velká část demokratů i řada republikánů.

Reklama

Související témata:

Doporučované