Hlavní obsah

Trump chce trvale odstřihnout tři latinskoamerické státy od finanční pomoci kvůli jejich migrační politice

Trump chce trvale odstřihnout tři latinskoamerické státy od finanční pomoci kvůli jejich migrační politice.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Trumpova administrativa chce trvale odejmout Salvadoru, Guatemale a Hondurasu stovky milionů dolarů, které na pomoc těmto třem státům schválil Kongres. Americká vláda tento krok odůvodnila tím, že je nespokojená s migrační politikou trojice zemí, protože odtud lidé hromadně a bez povolení odcházejí do Spojených států.

Článek

Americká vláda již v březnu pozastavila zatím nevyplacené platby z roku 2017 a 2018. Důvodem je podle Trumpa neuspokojivá migrační politika, která má za následek hromadné přesuny lidí do Spojených států.

Podle Reuters chce Trump 370 milionů dolarů (8,4 miliardy korun), které američtí zákonodárci středoamerickým státům schválili na rok 2018, využít na jiné účely. Americká administrativa nechce vyplatit ani 180 milionů dolarů (4,1 miliardy korun), které Kongres potvrdil Salvadoru, Guatemale a Hondurasu za rok 2017.

Středoamerické země bojují s chudobou a kriminalitou, návrh Trumpovy administrativy nejspíš narazí v Kongresu. Mluvčí ministerstva zahraničí uvedla, že státy nedostanou žádné peníze, dokud nebude vláda USA spokojena se snížením počtu přistěhovalců mířících za severní mexickou hranici.

Zákonodárci ale upozorňují, že takový krok by byl v konečném důsledku kontraproduktivní, neboť by zcela jistě zvýšil počet migrantů, kteří se vydají do USA.

„Jak jsme se obávali, prezidentský vztek omezí schopnost naší země přispívat k řešení problémů, které ve skutečnosti nutí lidi prchat do USA,“ reagoval na Twitteru na plán demokratický senátor Bob Menendez.

Reklama

Související témata:

Doporučované