Hlavní obsah

Trump chce usmířit Izrael s Palestinou. V Bílém domě se setkal s Netanjahuem

Trump stojí o mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Dalším politikem na návštěvě v Bílém domě byl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Trump na společné tiskové konferenci uvedl, že bude usilovat o mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou.

Článek

„Spojené státy stojí o mír mezi Izraelem a Palestinou," uvedl na tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem americký prezident Donald Trump. Ten řekl, že bude o usmíření Izraele a Palestiny usilovat a že by se do nové mírové iniciativy mohly zapojit také další arabské země.

Podle Netanjahua je zdrojem vzájemného konfliktu s Palestinci jejich neustálé odmítání uznat Izrael v jakýchkoli hranicích. Na to Trump odvětil, že Palestinci se musí zbavit nenávisti, která je jim vštěpována od útlého věku, a že také budou muset uznat Izrael.

Americký prezident rovněž prohlásil, že Izraelci naopak budou muset prokázat jistou míru pružnosti v jednáních s Palestinci a že prioritou je bezpečnost Izraele. Uvítal by, aby se do jednání o míru zapojili i arabští partneři.

Trump na tiskové konferenci označil vztahy USA a Izraele za nezničitelné, neboť jsou založeny na společných hodnotách jako svoboda a mír. Osočil OSN, že s Izraelem zachází velice nespravedlivě. OSN mimo jiné kritizuje izraelskou osadní politiku na palestinských územích. V této věci Trump Netanjahuovi doporučil, aby se v záležitosti osad „držel malinko zpátky".

Tématem konference byla i mezinárodní dohoda s Íránem o jeho jaderném vývoji. Trump ujednání označil za vůbec nejhorší, které kdy viděl, a přislíbil, že se zasadí o to, aby Teherán jaderné zbraně neměl. Netanjahu Trumpův postoj k Teheránu uvítal. „Myslím, že dokážeme agresivitu a nebezpečí Íránu zvrátit," dodal.

Reklama

Doporučované