Hlavní obsah

Trump chce zakázat působení transgender osob v armádě. Stojí peníze a způsobují potíže, tvrdí

Trump chce zakázat působení transgender osob v armáděVideo: Reuters

 

Reklama

Že v armádě transgender osoby nechce, napsal Donald Trump na Twitter. Podle amerických studií aktuálně v armádě USA působí minimálně 2 500 transgender osob v aktivní službě, nejméně 1 500 jich je v zálohách.

Článek

Americký prezident Donald Trump napsal na Twitter, že chce zakázat působení transgender osob v armádě Spojených států. Americká armáda se podle něj musí soustředit na rozhodné a drtivé vítězství a nemůže být zatížena ohromnými zdravotními náklady a potížemi, které by změna pohlaví v armádě vyvolala, uvedl na sociální síti.

Po konzultaci s generály a vojenskými odborníky si dovoluji upozornit, že vláda Spojených států nepovolí...

Americká Sněmovna reprezentantů předminulý týden těsně odmítla návrh, aby ministerstvo obrany přestalo financovat vojákům operaci změny pohlaví a hormonální terapii. Praxi zavedla vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy.

...aby transgender osoby sloužily v jakékoli složce armády Spojených států. Naše armáda se musí soustředit na rozhodující a drtivé...

Lidé, kteří prošli změnou pohlaví, mohli v armádě Spojených států sloužit od minulého roku. Do té doby platný zákaz zrušil tehdejší ministr obrany Ashton Carter.

Armádní velení pak v červnu oznámilo, že přijímání transgenderových osob pozastavuje, tito lidé ale dál v ozbrojených silách sloužili. Podmínkou bylo, že se zvoleným pohlavím žijí alespoň půldruhého roku.

...vítězství a nemůže být zatížena obrovskými náklady na zdravotní péči a potížemi, které by byly s transgender lidmi spojeny. Děkuji.

Rozhodnutí okamžitě vyvolalo rozhořčenou reakci aktivistů hájících práva sexuálních menšin. „Je to absolutní absurdita," prohlásil Matt Thorn, šéf organizace, která reprezentuje komunitu LGBT v armádě. Pokud nebude nařízení odvoláno, hodlá Trumpův dekret zažalovat.

Za „ohavné a nenávistné" označila prezidentovo rozhodnutí šéfka demokratických poslanců ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. Trump svůj krok oznámil ve stejný den, kdy v roce 1948 tehdejší prezident Harry Truman rozhodl o zrušení rasové segregace v armádě, uvedla poslankyně. „Nechutný zákaz" podle ní poškodí transgenderové Američany, kteří se rozhodli sloužit vlasti.

Předseda výboru amerického senátu pro ozbrojené síly John McCain označil oznámení prezidenta Trumpa, které brání transgender osobám vstupit do armády, za nejasné a nevhodné vzhledem k pokračující pentagonské studii o této otázce. „Nevěřím, že jakékoli nové politické rozhodnutí je vhodné, dokud nebude studie úplná a důkladně přezkoumána ministerstvem obrany, naším vojenským vedením a kongresem," řekl McCain.

Podle amerických studií působí v americké armádě v aktivní službě 2500 až 7000 transgender osob, v armádních zálohách pak dalších 1500 až 4000.

Nejznámější transgenderovou osobou v americké armádě byla Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádní a diplomatické dokumenty. Odpykala si sedm let vojenského vězení.

Reklama

Doporučované