Hlavní obsah

Trump chystal politickou show roku. Koronavirus z ní udělal komorní akci

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Republikánská strana nepřizve na nominační sjezd zástupce médií. Z důvodů koronavirových opatření se akce bude konat v soukromí.

Článek

Republikánský sjezd oficiálně určuje kandidáta, kterého strana vyšle do listopadových prezidentských voleb. V severokarolínském městě Charlotte se proto v druhé polovině srpna sejde 366 delegátů. Ti v hlasování zastoupí dalších 2500 straníků.

Americký prezident je jediným kandidátem Republikánské strany, akce bude ryze formální. Nominaci chce Trump přijmout „alternativní“ formou, podle agentury AP by mohl být jeho projev přenášen on-line.

„Vzhledem ke zdravotním omezením, která platí pro stát Severní Karolína, bude konvence od 21. srpna do 24. srpna uzavřena pro média,“ uvedla tisková mluvčí akce. „Rádi vás informujeme, pokud se něco změní, ale pracujeme v rámci nastavených pravidel, která omezují maximální počet účastníků.“

Nominační sjezd bývá obvykle velkou politickou událostí, která má za cíl přitáhnout pozornost médií a veřejnosti. Pokud se rozhodnutí republikánů nezmění, půjde o vůbec první nominační sjezd v historii bez účasti novinářů.

Akce měla mít původně dvě části. Delegáti měli prezidenta nominovat v Charlotte, Trump měl pak nominaci přijmout na čtyřdenní akci s tisícovkami účastníků ve stovky kilometrů vzdáleném floridském městě Jacksonville. Floridská část programu byla již dříve zrušena kvůli narůstajícím číslům nakažených.

Reklama

Doporučované