Hlavní obsah

Trump cítí, že ho soudy neminou. Zvažuje proto, že by omilostnil sám sebe

Foto: Profimedia.cz

Zatkněte Trumpa, žádá demonstrant v New Yorku.

Reklama

Demokratický senátor Chuck Schumer, budoucí vůdce většiny v Kongresu, si myslí, že by prezident Donald Trump měl opustit úřad už před vypršením mandátu. Chce přitom využít 25. ústavní dodatek.

Článek

25. dodatek americké ústavy stanoví, že prezident by měl být nahrazen, pokud „není schopen plnit pravomoci a povinnosti úřadu“. Právě taková situace nastala podle některých demokratů i republikánů právě nyní – po útoku prezidentových stoupenců na budovu Kapitolu, který sám Trump podněcoval.

Použití 25. dodatku je skutečně až tím posledním institučním nástrojem, který je k dispozici. Na svržení hlavy státu pomocí takzvaného impeachmentu je nejspíš příliš pozdě, do inaugurace Trumpova nástupce Joea Bidena zbývá pouhých 12 dní. O impeachment se už ostatně demokraté jednou pokusili kvůli Trumpovým aktivitám na Ukrajině, jejich snahu ale překazil Senát, jenž prezidenta podržel.

Ani použití 25. dodatku ale není úplně jednoduché a rychlé. Jak píše stanice CNN, stát by poté musel vést viceprezident Mike Pence. Ten by také potřeboval hlasy většiny členů vlády, kteří by souhlasili s tím, že prezident není schopen vykonávat svůj úřad a že budou pravomoci dočasně předány viceprezidentovi.

Trump by proti tomu mohl protestovat zasláním dopisu Kongresu, po němž by následovaly čtyři dny, během nichž by Pence a vláda kongresmanům dokazovali, že je jejich požadavek oprávněný. Až poté by následovalo samotné hlasování, které si vyžaduje dvoutřetinovou většinu v Kongresu – obvykle tedy hlasy 67 senátorů a 290 zástupců Sněmovny reprezentantů.

Pence rychlé svržení Trumpa nepodpoří

K sepsání 25. dodatku ústavy vedla kongresmany situace z 50. let, kdy byl prezidentem Dwight Eisenhower. Ten utrpěl těžký infarkt, po němž už nebyl schopen pokračovat ve funkci. Moc tehdy po dohodě převzal tehdejší prezident Richard Nixon.

Popisovaná cesta k Trumpovu svržení nicméně není příliš pravděpodobná. Někteří členové vlády a také Pence o ní podle CNN diskutovali. Sám Pence se k ní prý ale nepřiklání, protože je značně nejistá. Šéfka demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová nicméně pohrozila, že pokud nebude uplatněn 25. dodatek, vyvolá znovu proces impeachmentu. Pro použití 25. dodatku se už vyslovil i první republikánský kongresman Adam Kinzinger ze státu Illinois. Jeho kolega Steve Stivers ze státu Ohio pak uvedl, že by se proti němu také nepostavil.

Tlak ze strany vlády nejspíš vedl i ke zveřejnění Trumpova posledního videa, v němž prezident poprvé před kamerou připustil, že skončí: „Nová administrativa bude slavnostně uvedena do funkce 20. ledna. Nyní je nutné se zaměřit na zajištění klidného, řádného a hladkého předání moci. Tento okamžik vyžaduje smíření,“ uvedl Trump ve videu zveřejněném na Twitteru, které nicméně opět neobsahuje přiznání porážky.

Sociální síť zablokovala po událostech v Kapitolu prezidentovi na 12 hodin účet, se zveřejněním předtočeného videa proto musel Trump počkat, pokud ho tedy chtěl šířit prostřednictvím svého oblíbeného komunikačního kanálu.

Milost pro sebe i své blízké

Ať už ale Donald Trump dokončí mandát, nebo ne, zdá se čím dál jasnější, že ho posléze neminou soudní procesy. Trump proto zvažuje, že by v následujících dnech sám sebe předem omilostnil. S odvoláním na nejmenované zdroje z prezidentova okolí to napsal deník The New York Times. Pokud by k tomu došlo, byl by to zcela bezprecedentní test prezidentských pravomocí v historii Spojených států.

Otázku, co by to pro něj politicky i právně znamenalo, měl Trump klást svým poradcům ještě před vniknutím davu jeho stoupenců do budovy Kapitolu. Není jisté, zda v tomto směru uvažování pokračuje i nyní.

Žádný americký prezident dosud sám sobě milost neudělil a právní experti se neshodují v tom, zda je to vůbec možné a zda by takovouto milost soudy uznaly. Shodují se nicméně v tom, že by tak Trump vytvořil nebezpečný precedens, protože by budoucí prezidenti mohli mít pocit, že se na ně právní předpisy nevztahují. Mluvčí Bílého domu na žádost o komentář neodpověděla.

Trump údajně zvažuje milost nejen pro sebe, ale i pro své blízké, konkrétně pro své tři nejstarší děti (Donald Trump mladší, Eric Trump a Ivanka Trumpová), pro jejího manžela Jareda Kushnera a nejbližší politické spojence, jako je právník Rudolph W. Giuliani. Trump se obává, že by nastupující Bidenova administrativa mohla vyšetřovat i je.

Trump také nabídl předem milost svým poradcům a dalším představitelům administrativy. Mnozí z nich ale nabídku odmítli, protože se obávali, že její přijetí by mohly později soudy považovat za přiznání viny.

Reklama

Související témata:

Doporučované