Hlavní obsah

Kyberútok na systém. Očkování v Durynsku nabralo zpoždění

Foto: Profimedia.cz

Testovací centrum v Durynsku (ilustrační foto).

Reklama

Kybernetický útok na rezervační systém načas paralyzoval očkování proti covidu-19 v německé spolkové zemi Durynsko. Útoky na podobné systémy se nedají vyloučit ani v dalších zemích, včetně Česka.

Článek

K útoku na portál impfen-thueringen.de, který informuje o očkování a zároveň slouží jako brána k registraci, došlo při jeho spuštění 30. prosince. Server byl úmyslně zahlcen téměř 160 000 žádostí o rezervaci termínu očkování, což vedlo k jeho přetížení. Podle expertů šlo o tzv. záplavu pakety SYN neboli SYN-flood útok.

Durynsko na chvostu

O útoku informovalo ve čtvrtek durynské ministerstvo zdravotnictví, píše televize MDR. Kdo za útokem stojí, úřad neuvedl. Technici problém rychle odstranili, i tak se ale vážně zkomplikovalo přidělování termínů očkování. Stovky lidí totiž nedostaly potvrzení o datu a čase očkování, a termíny tak propadly. E-mailem proto postiženým lidem přišel pokyn k opětovné rezervaci termínu.

I kvůli kybernetickému útoku je Durynsko v celoněmeckém srovnání počtu naočkovaných na chvostu. Zhruba ve dvoumilionové zemi ve středu Německa se zatím vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech naočkovalo něco málo přes 5 300 lidí, což je v přepočtu na sto lidí nejméně z německých spolkových zemí.

Tempo očkování ale každý den zrychluje. Zatímco v neděli bylo naočkovaných 810 lidí, v pondělí to bylo už 2 715 a ve čtvrtek stoupl počet proočkovaných na zmíněných 5 300. Od příštího týdne má také začít fungovat 14 z 29 plánovaných durynských očkovacích center a zároveň budou v pečovatelských domech pracovat mobilní očkovací týmy. Týdně má Durynsko dostávat 19 500 dávek vakcíny. Do rezervačního systému se podle údajů ze čtvrtka registrovalo zatím 20 tisíc lidí.

Jak je na tom český systém?

V Česku má rezervační systém pro očkování začít fungovat už příští pátek, kdy umožní registraci lidem nad 80 let. Pro ostatní se má zpřístupnit od 1. února. Hotovo ale ještě není, chybí totiž dořešit některé jeho funkce.

„V jednotném systému je implementovaná ochrana proti kybernetickým útokům. K potvrzení a ověření totožnosti bude také sloužit dvoufázové ověření,“ uvedl pro Seznam Zprávy Petr Šnajdárek, který je jedním ze systémových architektů programu. „Jakékoliv zadávání údajů vidí pouze občan, jedná se o anonymizovaná data a citlivé údaje uvidí až z vaší karty váš očkující lékař, kterému budete muset své údaje o zdravotním stavu prokázat lékařskou zprávou,“ ujistil o zabezpečení Šnajdárek. Podrobnostem o fungování českého rezervačního systému se věnujeme zde.

Reklama

Doporučované