Hlavní obsah

Trump kritizoval chod OSN. Výsledky neodpovídají investicím, řekl prezident

OSN podle Trumpa nedosáhla svého potenciálu. Prezident USA chce změnu.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je OSN v současnosti zbytečně zatížena byrokracií místo toho, aby se více soustředila na lidi.

Článek

Americký prezident Donald Trump v pondělí vyzval k zásadní reformě Organizace spojených národů, která je podle něj příliš byrokratická a špatně řízená. Řekl to na vrcholné schůzce členských zemí OSN v New Yorku, kterou iniciovaly USA a jejímž hlavním tématem byla právě reforma mezinárodní organizace. V úterý přednese Trump svůj první projev na zasedání Valného shromáždění OSN.

Reforma by podle Trumpa měla z OSN učinit silnější a akceschopnější organizaci, jež by „lépe sloužila lidem, které zastupujeme”. Rozpočet OSN se od roku 2000 zvýšil o 140 procent a počet jejích zaměstnanců se zdvojnásobil, uvedl Trump. „Výsledky ale těmto investicím neodpovídají,” dodal.

Podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové podepsalo 128 ze 193 členských zemí OSN prohlášení, které podporuje snahu generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese o zahájení „efektivní a smysluplné reformy”. „Změna je nezbytně nutná,” řekla Haleyová.

Samotný Guterres na schůzce v New Yorku uvedl, že jeho cílem je dosáhnout dobrého „poměru ceny a výkonu” při zachování péče o společné hodnoty. Generální tajemník Trumpovi poděkoval za podporu.

Spojené státy jsou největším přispěvatelem do rozpočtu OSN. 

Reklama

Doporučované