Hlavní obsah

Trump na začátku června zamíří na státní návštěvu do Velké Británie

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o možné Trumpově návštěvě Británie.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Buckinghamský palác potvrdil, že návštěva se odehraje od 3. do 5. června. Prezident Trump a jeho choť Melania se mají spolu s královnou zúčastnit oslav 75. výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Článek

Americký prezident Donald Trump v červnu zavítá do Spojeného království na státní návštěvu, během níž jej přijme královna Alžběta II. Informovala o tom britská i americká média. Na cestu vyrazí Trump v rámci oslav 75. výročí vylodění Spojenců v Normandii, při nichž první pár USA navštíví i Francii. S královnou Alžbětou II. se má do oslav Dne D zapojit v Portsmouthu.

Trump byl v Británii již loni v červenci, tehdy však šlo o neoficiální návštěvu. Nyní britská média spekulují o tom, že součástí pozvání od královny bude banket v Buckinghamském paláci či kočárová jízda centrem Londýna.

Podle komentátora Seznamu Jiřího Hoška by státní návštěva měla zahrnovat i projev v parlamentu, ke kterému by se nemusela dolní komora stavit kladně. Předseda Dolní sněmovny John Bercow totiž v minulosti několikrát zdůraznil, že projev v parlamentu není pro politiky z cizích zemí samozřejmost, ale pocta, kterou je potřeba si zasloužit. Podle něj by Trump na půdě parlamentu hovořit neměl.

Právě srdci britské metropole se Trump pokoušel vyhýbat při svém loňském pobytu v Británii v obavách z protestů svých odpůrců. Šéf Bílého domu je mezi Brity velmi neoblíbený, podle posledního průzkumu agentury YouGov k němu mají více než dvě třetiny z nich negativní vztah.

Podle listu Financial Times dojednává Bílý dům a úřad britské premiérky Theresy Mayové státní návštěvu již od konce loňského roku.

Trump se loni s Mayovou několikrát názorově nepohodl. Den před loňským setkáním v Londýně ji v médiích kritizoval za přístup k brexitovému vyjednávání s Evropskou unií. Tehdy hovořil o tom, že pokud zůstane Británie na jednotném evropském trhu, neuzavře obchodní smlouvu s USA. Jako potenciálního skvělého premiéra zmínil zastánce rázné odluky od EU Borise Johnsona.

Reklama

Doporučované