Hlavní obsah

Trump napodruhé uspěl. Podařilo se mu zrušit v dolní komoře Obamacare

Trump tentokrát uspěl. Je blíž ke zrušení Obamacare.

 

Reklama

Velmi těsně schválila Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu novou reformu systému zdravotního pojištění. Ta byla bezmála hlavním volebním slibem republikánského prezidenta Donalda Trumpa. O osudu reformy musí ještě rozhodnout Senát.

Článek

Kongres se tak posunul blíž ke zrušení velké části předchozího programu zvaného Obamacare, který zavedl Trumpův předchůdce v Bílém domě Barack Obama.

Nová reforma prošla parlamentní komorou poměrem hlasů 217 ku 213, když pro Trumpův plán nezvedl ruku ani jeden demokratický poslanec. Po Sněmovně reprezentantů musí teď zdravotní reformu projednat Senát, kde bude pro republikány situace ještě obtížnější.

Prezident těsný úspěch ocenil a očekává, že návrh projde i Senátem. „Pokud vláda nebude platit výkupné pojišťovacím společnostem, Obamacare bude mrtvá," řekl s odkazem na státní financování zdravotního pojištění, které vyvolávalo mezi republikány zásadní odpor k reformě bývalého prezidenta.

Poprvé Trump neuspěl.

Dnešní hlasování bylo reparátem za březnový kolaps zaviněný rozkolem v republikánském táboře. Konzervativní křídlo trvalo na totálním zrušení Obamovy reformy, zatímco liberálové mezi republikány v obavě ze ztráty voličů vyzývali k umírněnosti a zachování některých částí. Díky kompromisním návrhům a tlaku Donalda Trumpa se nakonec podařilo získat dostatečný počet hlasů a zákon Sněmovnou reprezentantů protlačit.

Reklama

Doporučované